Ільмі Умеров назвав перебування в психлікарні одним великим катуванням

09.09.2016
Ільмі Умеров назвав перебування в психлікарні одним великим катуванням

Термін на чотирьох — 22 роки.

Після трьох тижнів примусової психіатричної експертизи російська влада випустила на волю заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова. За результатами судово-психіатричної експертизи, яка, до слова, відбувалася незаконно — без судового рішення, бранця визнали психічно здоровим. Утім звільнення з медичного закладу — не кінець, адже попереду — судові засідання по суті справи, в якій Умерова звинувачують y закликах до порушення територіальної цілісності Російської Федерації. Якщо дати в цих слуханнях поки не призначені, то вже 13 вересня заплановане засідання з розгляду апеляції про примусове проведення психіатричної експертизи.
 
Уже на свободі один iз лідерів кримськотатарського народу дав перше інтерв’ю DeutscheWelle, в якому розповів про жахливі умови утримання в психіатричній клініці. «Ти постійно контактуєш зі справжніми божевільними, які довгий час, роками перебувають у цьому відділенні. Це метод впливу на нормальну людину. Три тижні провести в таких умовах — це така екзекуція, яку можна назвати одним великим катуванням.
 
І треба мати достатньо велику силу волі, щоб це спокійно перенести», — згадує Умеров. За його словами, лікарі в психіатричній лікарні анексованого Сімферополя ставилися до нього по-людськи, адже він не давав жодних приводів вважати себе психічно нездоровим. Своє утримання y клініці бранець називає методом впливу, «щоб мені було важко, я замовкнув і не говорив про існуючі проблеми». 
 
Якщо Умерова напередодні випустили з лікарні, то одночасно з цим y Ростові засудили чотирьох інших кримських татар, яких звинувачують y зв’язках із Хізбут-Тахрир (представники Хізбут-Тахрир називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього). Таким чином севастопольця Руслана Зейтуллаєва, якого російська влада називає організатором осередку Хізбут-Тахрир, засуджено до семи років колонії загального режиму. Троє інших фігурантів y справі Ферат Сайфуллаєв, Рустем Ваїтов і Нурі Примов отримали по п’ять років виправної колонії загального режиму. 
 
До слова, y багатьох країнах названа організація легально існує відповідно до закону. Верховний суд Росії у 2003 році заборонив Хізбут-Тахрир, включивши в список 15 об’єднань, названих терористичними. Після анексії Криму розпочалися затримання місцевих членів Хізбут-Тахрир.
 
Адвокат кримчан Еміль Курбединов назвав абсурдною версію слідства і вказав на відсутність доказів у звинуваченні кримчан. Своє обурення рішенням суду висловило i українське МЗС, яке вкотре закликало Кремль припинити переслідування кримських татар.  «Сил нема дивитися повтор цього огидного дійства, — коментує рішення російського суду віце-ректор Католицького університету Мирослав Маринович. — Здається, всі сили світового зла сконцентровані в тому нахабному і зловісному Чорноморі. Їхня сила (засуджених. — Авт.) — у вірі, що зло рано чи пізно западеться. Якщо ця віра тримала нас у 70-х, коли режим здавався вічним, то сьогодні вона має бути сильнішою. Бо хоч і страшні злочини чинить нинішній Чорномор, все одно він — лише гібрид, лише симулякр. Не йому визначати історію».