У Китаї закінчився саміт "великої двадцятки" загостренням суперництва між Путіним та Обамою

06.09.2016
У Китаї закінчився саміт "великої двадцятки" загостренням суперництва між Путіним та Обамою

Проводячи саміт «великої двадцятки», Китай турбувався насамперед про власні національні інтереси.

5 вересня в китайському місті Гуанчжоу завершився дводенний саміт «великої двадцятки» (G20) — 19 найбільш економічно розвинутих країн світу та Євросоюзу. Серед численних економічних та політичних питань порядку денного однією з тем також стало врегулювання ситуації в Україні.
 
Президент США Барак Обама та російський президент Володимир Путін у перший день саміту почергово провели двосторонні зустрічі з президентом Франції Франсуа Олландом та канцлером Німеччини Ангелою Меркель.
 
Путін та Олланд на полях саміту G20 у Гуанчжоу обговорили ситуацію навколо конфлікту на сході України та війну в Сирії. «Що стосується України, то необхідно обговорити подальшу взаємодію в рамках «нормандського формату», — цитує Олланда сайт Кремля.
 
За даними Москви, Путін та Олланд також обговорювали візит російського президента до Парижа, що має відбутись у жовтні. 
 
«В Україні ми маємо продовжувати Мінський процес, подолати причини нинішнього блокування, включно з впровадженням спеціального статусу, вирішення ситуації з безпекою та відсутністю довіри між сторонами», — заявив Олланд.
 
Але прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков фактично спростував заяву Олланда, заявивши після зустрічі, що Росія ще не визначилася в питанні про свою можливу участь у саміті «нормандського формату».
 
«Належить ще провести чималу роботу перед тим, як остаточно визначитися», — цитує слова Пєскова агенція «Інтерфакс». Як вважають оглядачі, основна мета Путіна на саміті — пом’якшити позицію світових лідерів щодо воєнного вторгнення Росії в Україну.
 
Інформагенція «Франс пресс» повідомляє, що в Гуанчжоу окрему двогодинну зустріч iз Путіним також провела канцлер Німеччини Ангела Меркель. Після її завершення речник німецького уряду Штеффен Зайберт заявив, що йшлось про війну в Сирії, зокрема катастрофічну гуманітарну ситуацію в місті Алеппо, а також про ситуацію на сході України.
 
За словами Зайберта, які наводить агенція dpa, Меркель і Путін «дуже конкретно» говорили про те, яким чином можна продовжити мінські процеси. Деталі розмови Зайберт, однак, не навів.
 
Раніше лідери Німеччини, Франції та Росії мали намір провести спільну зустріч на полях саміту G20 в Китаї, утім пізніше Путін заявив, що зустріч у «нормандському форматі» на полях саміту G20 в Китаї не має сенсу.
 
Також на полях саміту «Великої двадцятки» президент США Барак Обама зустрівся з президетом Франції Франсуа Олландом та канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Під час тристоронньої зустрічі йшлось про ситуацію на українському Донбасі, а також про війну в Сирії. 
 
У перший день саміту відбулися двосторонні зустрічі прем’єр-міністра Великої Британії Терези Мей з Обамою, Путіним та низкою інших світових лідерів. Президент США на спільній прес-конференції з Терезою Мей заявив, що США і Британія зберігають єдину позицію в питанні про Україну і будуть протидіяти в цьо­му питанні Росії. 
 
Візит до Китаю став для Терези Мей її міжнародним дебютом і нагодою представити власну точку зору щодо Брекзиту і майбутнього місця Великої Британії у світі. Британський прем’єр намагалася переконувати учасників саміту «великої двадцятки», що Велика Британія відкрита для бізнесу та прагне активно відігравати ключову роль на світовій сцені. Як вона заявила, «моєю амбіцією є перетворення Великої Британії на світового лідера вільної торгівлі».
 
Однак не все так просто. Японці навіть приготували до саміту G20 у Китаї спеціальний звіт про Брекзит. Документ обсягом у 15 сторінок було опрацьовано групою експертів на замовлення японського уряду. Експерти попереджають, що Брекзит може призвести до перенесення японськими фінансовими організаціями своїх офісів iз Лондона до інших європейських міст. Японські фірми остерігаються того, що муситимуть боротися за отримання статусу юридичних осіб у Європейському Союзі. Окрім цього, існує занепокоєння, що ускладниться доступ до некваліфікованих працівників та процедури митного захисту, а також непевним стане статус Лондона як розрахункового центру в євро. Японці попередили, що від британського уряду вони очікують проведення процедури виходу з євроспільноти з найменшими втратами. Чимало японських концернів свої європейські офіси має саме у Великій Британії. Минулого року майже половина європейських інвестицій Японії прийшлася на Об’єднане Королівство. У рапорті повідомляється, що японці створили в Європі 440 тисяч робочих місць.
 
Після серії двосторонніх зустрічей перший день саміту в Гуанчжоу завершився урочистою вечерею та святковим шоу. 
 
5 вересня відбулася зустріч американського та російського президентів. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що президенти США та Росії під час зустрічі 5 вересня на полях саміту «великої двадцятки» в китайському Гуанчжоу обговорили ситуацію в Сирії та Україні. Також Пєсков відзначив, що переговори тривали більше, ніж планувалося.
 
«Трохи затрималися. Обговорювали Сирію, головним чином, і Україну. Після цього Обама з Путіним переговорили віч-на-віч», — вказав речник Кремля
 
За повідомленнями iз місця подій, члени делегацій Росії та США, серед яких були очільники зовнішньополітичних відомства Сергій Лавров і Джон Керрі, залишили зал переговорів через 70 хвилин після початку зустрічі, залишивши двох президентів сам на сам.
 
Офіційні представники США пообіцяли оприлюднити подробиці цієї зустрічі пізніше. Раніше, 5 вересня, з’явилися повідомлення, що керівники зовнішньополітичних відомств США і Росії не змогли дійти згоди щодо спільних заходів у Сирії.
 
Крім того, світові лідери обговорили глобальну економічну ситуацію та турецько-американські відносини. Барак Обама пообіцяв турецькому президенту свою допомогу в покаранні причетних до недавньої спроби державного заколоту в Туреччині. 
 
Задля проведення події китайська вла­да вживає суворих заходів безпе­ки: знач­на частина дев’яти­міль­йонного Гуан­чжоу фактично перетворилася на місто-привид. Світові ЗМІ пишуть iз Китаю не стільки про Україну, як про неформальне суперництво на саміті між Обамою та Путіним. Усі добре пам’ятають про приниження Путіна два роки тому на саміті G20 в Австралії.
 
«Китайці компенсували Володимиру Путіну моральні збитки», — пише газета «Московскій комсомолєц». Газета наголошує, що російського президента прийняли у Китаї з більшими почестями, ніж Барака Обаму. 
 
Подорож у Китай розпочалася для Обами з несподіваного дипломатичного загострення. Китайська сторона не подала трап до президентського літака. Обамі довелося виходити через двері у хвості лайнера, скориставшись вмонтованими східцями.
 
Обама — єдиний президент на саміті, якому до літака також не постелили червону доріжку. Пізніше на прес-конференції він спробував віджартуватися з цього приводу.
 
Забудькуватість виключена, це вияв китайської зневаги американському лідеру і заразом знак прихильності Путіну. Неподаний трап був не єдиним загостренням між китайською та американською сторонами.
 
Ще в аеропорту представники китайського супроводу не дозволили американським медіа відзняти приліт президента. Американські ЗМІ повідомляють, що китайські посадовці систематично втручалися у їхню роботу: змінювали правила, обмежували доступ до подій та двосторонніх зустрічей. Навіть коли президенти США та Китаю вийшли на спільну прогулянку, це дозволили знімати лише одному ЗМІ, замість запланованих шести.
 
Переговори Барака Обами і Сі Цзіньпіня тривали кілька годин і віч-на-віч, і у складі широких делегацій. Проблема порушення свободи слова та прав людини в Китаї була однією з кількох точок напруження. 
 
Також гострим залишалися теми кібербезпеки, експансії у Південнокитайському морі та економічного протекціонізму, до якого вдається офіційний Пекін. Але в Білому домі наполягають, дві країни за останні роки навчилися знаходити компроміси де це можливо. США і Китай на саміті G20 таки зробили одну велику справу — ратифікували Паризьку угоду про клімат.
 
Це надзвичайно важливо, оскільки на ці дві країни припадає майже 40% викидів вуглекислого газу в світі.