Надія Савченко голодуванням добиватиметься «перезавантаження країни»

03.08.2016
Надія Савченко голодуванням добиватиметься «перезавантаження країни»

Минуло два місяці, відколи з російського полону звільнили українську льотчицю Надію Савченко. Вже вдруге за цей короткий час народний депутат та член ПАРЄ зібрала прес-конференцію. Якщо на першій зустрічі з пресою ніде було яблуку впасти, то вчора представників ЗМІ було менше.
 
Чекаючи на Савченко, журналісти між собою жартували, чи прийде колишня бранка босоніж, чи співатиме Гімн і чи кричатиме «Слава Україні!». Утім, попри всі очікування, депутатка прийшла на підборах і у вишиванці; попросила вибачення, якщо вже встигла когось розчарувати; та в міру стримано зачитала більше десяти сторінок своєї національної ідеї «Народне державотворення України. Концепція перезавантаження». 
 
У своєму виступі Надія говорила про Донбас, застарілий Мінський процес, черговий Майдан, воєнний стан, запізнілу декомунізацію, децентралізацію як процес «закріпачення українців», розвінчала міф про свою співпрацю з Віктором Медведчуком та висловила обурення, що «патріотичні промови наших політиків і політиканів розходяться з реальністю, а брехня, фальш, лукавство і зрада у нашому парламенті повсюди».
 
На прес-конференції Савченко заявила, що обмін полоненими не відбувається через піар нардепів, а тому від сьогодні вона знову оголошує голодування.
 
Метою чергової відмови від їжі є «прискорення процесу звільнення українських заручників, утримуваних на території Росії та окупованого Донбасу». За словами льотчиці, «голодування триватиме до дня позитивного результату». Задля цього вона готова їхати на непідконтрольну Україні територіїю і вести переговори із самопроголошеними ватажками «ДНР» та «ЛНР».
 
Окрім усього, нардеп запропонувала своє бачення «перезавантаження країни», яке необхідно розпочати з підготовки нової редакції Конституції сотнею народних представників. За словами Савченко, слід змінити і законодавчу базу країни, замість Верховної Ради створити Народну раду, а Президента зробити «символічною фігурою». 
 
Нагадала колишня бранка й про свій закон, який викликав чимало суперечок у суспільстві, а з в’язниць уже випустили майже сім тисяч злочинців. Попри те, що глава МВС Арсен Аваков та міністр юстиції Павло Петренко подали до парламенту пропозиції щодо коригування «закону Савченко» в частині його поширення на рецидивістів і засуджених за тяжкі злочини, сама авторка документа вважає його «ідеально правильним», мовляв, «не потрібно змінювати закон — потрібно змінювати систему». 
 
«Що потрібно нам, українському народові? Нам потрібно довести те, що ми почали на Майдані! Перезавантажити країну! 25 років в Україні немає державотворення. Народ виживає окремо від влади при будь-якій владі. Влада обдирає народ. Чи достатньо в теперішніх умовах українцям такої повільної еволюції в політиці та в житті України? Не думаю. Тому я йду шляхом революції. Я першою йду по «мінному полю» політики, роблячи скандальні, непопулярні і на крок передчасні заяви. Я розумію, що в цих умовах ціною нерішучості є життя людей! Тому й не боюся бути невірно зрозумілою, розкритикованою і навіть знищеною!» — заявила Савченко.
 
Попри свої гучні заяви, «без погодження з партією» кидати свій депутаський мандат вона поки не збирається.