Віталій Кличко хоче зробити зоопарк візитною карткою Києва

13.07.2016
Віталій Кличко хоче зробити зоопарк візитною карткою Києва

Презентація розпочалася досить неординарно, оскільки очільник столиці прийшов до гостей із левеням на руках. «Навколо Київського зоопарку було багато спекуляцій, різноманітних чуток — то забудуть його, то за місто нібито збираються перенести. Я зразу сказав: столичний звіринець однозначно залишиться там, де він був історично. Але ми зробимо його кращим, привабливішим і однією зі справжніх візиток нашого міста», — пообіцяв Віталій Кличко.
 
Варто зазначити, що в 2010 році звіринець потрапив до антирейтингу світових зоопарків, а борг підприємства у жовтні 2014 року становив 10 мільйонів гривень.
 
«Ми змінили керівництво звіринця, провели аудит, запросили вітчизняних і європейських експертів для розробки концепції розвитку зоопарку — і вже готові її презентувати. Минулого року зоопарк сплатив борги, запровадив прозору систему закупівлі кормів, розпочав обмін самотніми тваринами з іншими зоопарками світу. Для відвідувачів тепер діє електронний квиток, на території зоопарку працює мережа Wi-Fi», — розповів про запроваджені новації київський міський голова.
 
Упродовж попередніх років кількість відвідувачів у звіринці різко впала. Проте у 2015 році цю антитенденцію вдалося виправити завдяки зміні керівництва звіринця. Незважаючи на антирейтингові показники за минулі роки, сьогодні столиця веде переговори про поновлення член­ства в Європейській асоціації зоопарків та акваріумів, звідки наш зоопарк виключили 2007 року. Розповідаючи про концепцію оновлення зоопарку, мер Києва відзначив, що основна мета зробити київський звіринець справжнім місцем для сімейного дозвілля. Із зоопарку приберуть галасливі атракціони і не буде ґрат для тварин. Оновлення звіринця передбачає, що буде збережено всю унікальну колекцію рослин, а основними матеріалами для рекон­струкції будуть дерево, камінь та скло. Під час реконструкції зоопарк продовжуватиме працювати.
 
Кошторис реконструкції зоопарку, за попередніми оцінками, становить близько 300 мільйонів гривень, частину цієї суми виділять із міського бюджету. Але основні кошти столична влада планує отримати від меценатів. Крім того, буде сформовано «Долину слонів» на території Шулявської балки. А ще в київському звіринці буде відкрита нова експозиція з пінгвінами, рекон­струйований і вдосконалений острів хижаків і авіарій, з’явиться новий вольєр iз гарними умовами для всіх приматів. Такими, які на сьогодні має горила Тоні, для якої був облаштований вольєр за кошти відомої американської актриси Хайден Пенетьєрі.