Росія не бажає миру

25.05.2016

Бойовики на Донбасі значно посилили інтенсивність обстрілів позицій українських військовослужбовців із важкої зброї, забороненої Мінськими домовленостями, повідомляє секретар Ради національної безпеки й оборони України Олександр Турчинов. За його словами, позаминулої доби загинуло семеро захисників України (!), ще дев’ятеро отримали поранення.

«Це — найбільша кількість втрат за останній рік. Відповідальність за ці криваві провокації несе військово-політичне керівництво РФ, яке системно та послідовно гальмує мирний шлях розв’язання конфлікту і звільнення окупованих територій», — наголошує секретар РНБО. У штабі АТО додають, що до загибелі українських бійців призвели ворожі обстріли та підрив на вибухових пристроях.

Утім у Раді нацбезпеки і оборони попереджають стратегічних партнерів України про системну підготовку до активізації військового протистояння з боку Росії. Принаймні це засвідчує концентрація вздовж лінії розмежування важкого озброєння, забороненого Мінськими домовленостями.

«Крім того, протягом останнього місяця значно активізувалось використання російських безпілотних літальних апаратів як розвідувальних, так і ударних. Безпілотні літальні апарати запускали не лише з окупованої, а й безпосередньо з російської території», — каже Олександр Турчинов.

Зауважимо, що в районі ДАП і Авдіївки, де зараз «найгарячіше», вже п’яту добу не працюють моніторингові камери ОБСЄ. Адже бойовики так і не відновили енергопостачання обладнання місії.

«Терористи «валять» сильніше звичайного. Лягають міни калібром 82 і 120 міліметрів. Уже в понеділок увечері в нас були перші втрати», — такі слова українських бійців, що боронять промзону Авдіївки, передають волонтери.

А ТИМ ЧАСОМ...

Керівники України, Франції, Німеччини та Росії у телефонній розмові в «Нормандському форматі» висловили підтримку розгортанню поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі. Президент України Петро Порошенко звернув увагу на погіршення безпекової ситуації, зокрема обстріли в районі Авдіївки, що є реальною перешкодою для досягнення прогресу в мирному врегулюванні. Співрозмовники погодилися, що для продовження політичного діалогу потрібна рішуча деескалація і повне припинення вогню.

Президент України наголосив, що для цього Росія має вивести війська з окупованої частини України і припинити постачати туди зброю та найманців. Петро Порошенко також звернув окрему увагу на необхідність відновлення контролю за українсько-російським кордоном й закликав Росію звільнити всіх українських заручників, включно з Надією Савченко, Геннадієм Афанасьєвим, Юрієм Солошенком.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>