Шантаж амністією

20.05.2016

Бойовики так званих «ДНР» і «ЛНР», за підтримки Росії, відверто шантажують офіційний Київ темою заручників. За словами представника України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контрактної групи в Мінську Ірини Геращенко, бойовики навіть не приховують, що звільнять заручників лише після затвердження Верховною Радою закону про амністію. При цьому терористи й надалі відмовляються допускати представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до тюрем на окупованих територіях і до пошуку зниклих безвісти.

«Бойовики утримують заручників, виторговуючи своє майбутнє. Чистий шантаж! Який навіть ОБСЄ вже сприймає як шантаж! Що ж, це позиція... Про неї мають знати мами заручників, їхні родини, вся Україна. І весь світ. І лідери ЄС, і нормандського формату. Позиція контрольованих РФ представників ОРДЛО — це і є позиція Москви, яка таким чином вустами ОРДЛО заявляє про відмову виконувати пункт Мінських угод про звільнення всіх незаконно утримуваних осіб», — повідомила пані Геращенко на власній сторінці у «Фейсбуцi».

Шантаж терористів підтримують і навіть скеровують iз Кремля. Це стало зрозуміло після того, як представник Росії у ТКГ у Мінську Борис Гризлов відверто заявив, що місцеві вибори на Донбасі також неможливо провести без амністії бойовиків. Мовляв, забезпечити безпеку під час виборів неможливо без «політичного рішення».

Водночас мирні засоби урегулювання конфлікту на Донбасі не безмежні. За словами заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгія Туки, на мирну деокупацію Донбасу влада теоритично має тільки п’ять років, надалі конфлікт можна буде вирішити тільки воєнним шляхом.

«Ідеться не про війну 3-5 років, а про термін повернення, деокупації як такої. Один зі шляхів — це введення поліцейської міжнародної місії, про що зараз говорить Президент. Іншого шляху немає, але це не гарантує того, що відразу після введення цієї місії можна призначати вибори, повертатися до цивільного життя, все владналося, мир і спокій. Це утопія, це не так. І досвід міжнародний про це говорить, — зазначив пан Тука в ефірі «5-го каналу». — Треба ще деякий час на демілітаризацію. Треба певний час для повернення офіційних державних інститутів України на ті території... Один рік уже пройшов, але я вважаю, що цей рік ми втратили. З об’єктивних міжнародних наукових досліджень, які проводяться протягом останніх 30 років, цей термін деокупації визначається приблизно в 5 років. Далі — тільки воєнний шлях».

Водночас, незважаючи на те, що окупанти не припиняють обстрілів позицій ЗСУ, а російські терористичні війська активно переміщуються, начальник Генштабу — головнокомандувач ЗСУ Віктор Муженко вважає, що передумов для масштабного наступу РФ на Донбасі немає.

«На сьогодні не спостерігається створення якихось потужних ударних угруповань на якихось окремих напрямках. Дійсно, здійснюється переміщення техніки та озброєння — через те, що ділянка українсько-російського кордону не контролюється, допуск місії ОБСЄ на сьогодні російською стороною і відповідними незаконними утвореннями бойкотується», — зазначив генерал армії Муженко у Брюсселі після того, як поінформував колег iз НАТО про сценарії розвитку безпекової ситуації в Україні.

Проте на лінії розмежування тривають локальні бої. Позаминулої доби в зоні АТО від куль ворожих снайперів загинуло двоє захисників України: один під Авдіївкою, інший — у Станично-Луганському районі.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>