Окупант насвяткувався

17.05.2016

Після завершення великодніх і травневих свят у зоні АТО збільшилася інтенсивність обстрілів з боку бойовиків. Як констатує голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, унаслідок цього знову є багато поранених як серед українських вояків, так і з числа мирних мешканців.

«На жаль, «пасхальна тиша» закінчилась. Обстріли з боку рашистських терористів збільшились в рази», — зазначає пан Жебрівський.

Зростання ворожої агресії констатують і в штабі АТО. Прес-офіцер штабу Владислав Волошин повідомив, що минулої неділі ввечері в районі однієї з позицій біля Донецького аеропорту відбувся запеклий бій із ворожими диверсантами, які намагалися «зайти» в тил ЗСУ під прикриттям вогню із зенітних установок та великокаліберних кулеметів. Але ворог поніс значні втрати і відступив. Днями поблизу Опитного в бою загинув і один захисник України.

Водночас у багатостраждальній Авдіївці, окрім ствольної артилерії, окупанти застосували ще й танки. Учора вранці найгарячіше було на околиці Донецька, в районі селища Піски, де бойовики марно намагалися прорвати оборону ЗСУ, провівши перед цим артпідготовку.

«Намічається великий «заміс» у районі Пісок, — повідомив волонтер Мирослав Гай у соцмережах. — Пішла класична заворуха. Арта, на підході колони. Зараз відбувається їх розворот у бойові порядки. Паралельно атаки йдуть на інших напрямках, щоб важче було вирахувати місце запланованого прориву».

Неспокійно і на Луганщині. За даними Головного управління розвідки Міноборони, ворог планує активізувати бойові дії на Новоайдарському напрямку. Луганські бойовики відкрито говорять про те, що бойові дії неабияк активізуються вже 18 травня, тобто завтра.

Розвідники зазначають, що днями в окупованому Луганську відбулась закрита нарада окупаційного командування та ватажків терористичної «ЛНР». Під час цієї наради окупанти обговорювали плани розширення загарбаної ними території у напрямку Станиці Луганської та Щастя. Ворог також бажає вже найближчим часом захопити Луганську ТЕС.

ДО РЕЧІ

Президент Петро Порошенко обговорив із заступником Генсека ООН Грете Фаремо питання соціально-економічного та гуманітарного відновлення Донбасу. Зокрема, йшлося про спеціальні проекти щодо розмінування території, програми створення нових робочих місць для мешканців Донбасу та розвитку освітніх можливостей для дітей, які б включали відновлення та модернізацію учбових закладів.

Напередодні, під час відкриття школи в Краматорську, глава держави заявив, що задля розвитку і реконструкції Донбасу незабаром буде створено трастовий фонд за підтримки ООН. Крім цього, на розвиток Донецької й Луганської областей уряд Німеччини виділить 500 млн. євро, також по 200 млн. євро виділять Європейський банк реконструкції та розвитку і Європейський інвестиційний банк. Президент Порошенко також вважає повернення територій тимчасово окупованого Донбасу під український суверенітет своїм першочерговим завданням.

Перебуваючи у Краматорську, Петро Порошенко також заявив, що у разі виконання необхідних умов, передбачених Мінськими домовленостями, місцеві вибори на окупованих територіях Донбасу можуть відбутися до кінця нинішнього року.

Щоправда, глава держави наголосив, що проведення виборів можливе лише після того, «коли буде безпека, коли буде припинення вогню, коли віддадуть заручників, коли ми заведемо озброєну місію і ця місія стане не лише на лінії зіткнення, а й на кордоні».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>