Запрошення на бал

12.05.2016
Запрошення на бал

Олексій Просьолков і Наталія Нападовська — учасники багатьох міжнародних конкурсiв. (з власного архіву.)

Бальні танці — це хобі, приємне проведення часу, спорт? І перше, і друге, і третє. Бальний танок — це емоції й азарт, але ж на змаганнях iз бальних танців судді судять! Якщо спробувати скопіювати по відео танок конкурсного виконавця, то красиво виконати не вдасться. Бо кожному руху, що бачить глядач, передує чіткий імпульс у тілі виконавця. Саме цей прихований рух створює для глядача неймовірну чаруючу картинку — тому саме бальні танці по праву вважаються найграціознішим та найестетичнішим видом спорту.

У 1994 році в Україні відбулася подія мало помітна, але унікальна — при Київському національному університеті культури і мистецтв було відкрито першу і єдину на той час у Європі кафедру бальної хореографії. Засновниками кафедри стали кандидат мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України професор Олена Касьянова та заслужений працівник культури України професор Олег Касьянов.

Як і двадцять років тому, кафедра бальної хореографії залишається єдиною в Європі, де бальні танці викладають iз такою ж серйозністю і ретельністю, як фізику в університеті. А якщо пройти всі сходинки зростання, то можна стати не просто викладачем, а кандидатом танцювальних наук! У різні роки фахові дисципліни викладали народна артистка України Валерія Вірська, професор, народна артистка України Аніко Рехвіашвілі, народний артист України Олександр Сафонов. Випускники кафедри удостоєні високих наукових ступенів і почесних звань. Серед них три кандидати наук, два заслуженi артисти України, один заслужений працівник культури України, три заслуженi артисти Автономної Республіки Крим, призери світових та європейських першостей зі спортивних бальних танців у різних номінаціях, лауреати та володарі гран-прі міжнародних конкурсів хореографічного мистецтва серед професійних колективів та всеукраїнських конкурсів молодих артистів естради.

Випускники кафедри працюють балетмейстерами, педагогами-репетиторами, викладачами вищих навчальних закладів, солістами професійних колективів, керівниками провідних хореографічних клубів та об’єднань не тільки в Україні, а й у США, Аргентині, Італії, Іспанії, Японії, Південній Кореї, Сінгапурі, Китаї.

Викладачі кафедри разом із завідувачем, заслуженим артистом України доцентом Дмитром Базелою щодня створюють маленьке танцювальне диво — скрупульозною технічною підготовкою «ліплять» з учорашніх аматорів бездоганних танцюристів. Нещодавно результат можна було побачити у залі Київської консерваторії на звітному концерті кафедри бальної хореографії «Барви душі», приуроченому до 20-ї річниці її створення.

Днями, щоправда, раптово сталася приголомшлива подія: передчасно пішов iз життя заслужений артист України, доцент кафедри 43-річний Олексій Просьолков. Учора з ним прощалися численні прихильники бальних танців.