НОВИНИ ПЛЮС

12.05.2016

Відставка Еки Згуладзе

Кабінет Міністрів України задовольнив прохання заступника міністра внутрішніх справ Еки Згуладзе і відправив її у відставку. Про це у своєму «Твіттері» вчора написав міністр Арсен Аваков, додавши, що вона зробить заяву з цього приводу, і закликав не поширювати чутки. За словами Авакова, Згуладзе погодилася залишитися в МВС на посаді голови спеціальної групи радників.

Нагадаємо, з 1 травня в Україні набув чинності закон про держслужбу, який забороняє вітчизняним чиновникам мати будь-яке громадянство, окрім українського. Формально з цієї причини вже звільнилися заступники одеського «губернатора» Міхеїла Саакашвілі Олександр Боровик і Марія Гайдар, які залишатимуться в Україні на посадах радників. У багатьох складається враження, що з української політики цілеспрямовано виводять грузинських реформаторів.

Перевозять ядерне паливо

Державне спецпідприємство «Чорнобильська атомна електростанція» розпочало перевезення пошкодженого відпрацьованого ядерного палива з енергоблоку №1 у басейн витримки сховища відпрацьованого ядерного палива «мокрого» типу зберігання (СВЯП-1), повідомила Держінспекція ядерного регулювання.

Роботи здійснюються згiдно з умовами окремого дозволу на вивезення палива з блоків №1 і №2 ЧАЕС, виданого Держатомрегулювання 14 квітня поточного року. Після завершення цих робіт та операцій експлуатуючою організацією (ДСП «Чорнобильська АЕС») буде прийнято рішення про втрату цими блоками статусу ядерних установок і визнання їх об’єктами, призначеними для поводження з радіоактивними відходами, що, у свою чергу, приведе до активізації робіт зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС.

Дорога гаряча вода

Уже з 1 липня 2016 року в Україні майже вдвічі зростуть ціни на гарячу воду. Це викликано зміною тарифів на газ із 1 травня, коли для всіх абонентів установили єдину ціну в 6879 гривень за тисячу кубометрів. Про це йдеться у постанові Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Вартість одного кубометра води залежатиме від постачальника послуги і наявності рушникосушки у квартирі. Тарифи різняться, бо компанії задля підігріву води використовують різні види енергії — газ чи вугілля. Наприклад, у Києві абоненти «Київенерго», що мають у квартирі рушникосушки, платитимуть 77,67 грн. за кубометр, зараз вартість становить 40,92 грн. Без рушникосушки — 71,59 грн., зараз — 37,91. У Львівській області вартість гарячої води максимально підніметься до 87,74 грн. і 81,04 грн. відповідно.

Південні зливи

Відучора для Києва та Київщини — грозові прогнози. За повідомленнями Держслужби з надзвичайних ситуацій і даними синоптиків, грози у найближчі дні оминуть лише Донеччину. Подекуди очікуються шквали та град. Мешканцям півдня синоптики прогнозують потужні зливи, подекуди з градом та шквальним вітром. Температура буде +15…+20°С. У північному регіоні очікують +18…+21°С. На заході, сході та в центральних областях стовпчики термометрів сягнуть позначки +22°С. Через погіршення погоди закликає українців бути уважними і нацполіція. Водіїв просять ретельно дотримуватися правил дорожнього руху, тримати дистанцію та не наражати себе та інших на небезпеку.

Боротьба з кліщами

До 17 травня включно львів’ян та гостей міста закликають утриматися від прогулянок парками імені Папи Римського Івана-Павла ІІ, Погулянки, «Залізна Вода», «Стрийський», «Левандівський» та «Високий замок». Як інформує міське управління екології, впродовж кількох днів у парках проводитимуть акарицидну обробку з метою мінімізації укусів кліщів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>