Мрії про деокупацію

06.05.2016

До Дня 71-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в містах Донецької та Луганської областей (контрольованих українською владою) пройде автопробіг, повідомляє прес-центр штабу АТО. Зокрема, 6 травня автопробіг пройде в Краматорську і Бахмуті, 7 травня — в Лисичанську, 8 травня — в Старобільську, 9 — у Станиці Луганській. Місцевим мешканцям продемонструють військові автомобілі, уніформу та макети стрілецької зброї часів Другої світової війни.

«Також відбудуться святкові музичні виступи для ветеранів, інформаційні акції для місцевих мешканців Донбасу щодо місця і ролі українського народу у перемозі над нацистськими загарбниками», — зазначають у штабі АТО.

Водночас новопризначений заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука допускає відновлення торгівлі з непідконтрольними районами Донбасу. Мовляв, це може бути першим кроком до деокупації.

«Існує дві протилежні точки зору. Одна полягає в тому, щоб відгородитися колючим дротом. Вона абсолютно деструктивна. В результаті ментально ми отримаємо втрату населення, озлобленість людей по відношенню до нас. А здійснюючи виплати на окуповану територію, ми будемо субсидувати виробничі потужності агресора, — сказав пан Тука в інтерв’ю «Громадському Радіо». — Протилежна точка зору в тому, що потрібно зняти всі обмеження. Істина, як завжди, лежить посередині».

Утім усі ці плани поки що нездійснені, адже окупанти в останні дні збільшили кількість обстрілів, особливо на приморському напрямку, в районі Авдіївки, Мар’їнки, Світлодарської дуги і Докучаєвська. Ворог також активно шпигує за бойовими порядками ЗСУ.

За даними керівника групи «Інформаційний опір» Дмитра Тимчука, швейна фабрика у Донецьку на замовлення ватажків «ДНР» пошила велику партію комплектів військової форми українського зразка, з відповідними нашивками (частина — з символікою батальйону «Айдар», частина — з символікою бригад ЗСУ). Отже, найближчим часом ворог планує нові провокації за участі перевдягнених «карателів».

ДО РЕЧІ

За час проведення АТО опізнано 681 загиблого з понад тисячі тіл, які було доставлено у Дніпропетровське обласне бюро судмедекспертизи, повідомила завідувачка відділу молекулярно-генетичної експертизи Дніпропетровського обласного бюро судмедекспертизи Ольга Івашина. За її словами, імена ще 290 бійців вдалося встановити завдяки експертизі ДНК.

«109 загиблих учасників АТО, імена яких встановлено, поховали в різних містах і селах по всій Україні. Їхні тіла було перевезено до Івано-Франківської, Миколаївської, Львівської, Чернігівської, Закарпатської, Волинської, Кіровоградської, Запорізької, Сумської, Київської, Черкаської, Житомирської, Полтавської та Вінницької областей», — повідомила Івашина. І додала, що неопізнаними наразі залишаються 130 загиблих.

На сьогоднішній день тіла 259 невідомих бійців (їхні особи не вдалося встановити шляхом ДНК, окільки виділений генотип немає з чим порівнювати) захоронено на Краснопільському кладовищі Дніпропетровська.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>