Так зване «пасхальне перемир’я»

05.05.2016

Незважаючи на те, що наприкінці минулого тижня Тристороння контактна група в Мінську заявила про підтримку режиму повного припинення вогню, починаючи з 30 квітня 2016 року (напередодні та під час Великодніх і травневих свят), бойовики продовжували обстріли позицій ЗСУ. Найбільше порушень було зафіксовано в Широкиному, Авдіївці та Мар’їнці. Єдиний виняток окупанти зробили безпосередньо на Великдень, але вже 2 травня продовжили збройні провокації.

За даними керівника групи «Інформаційний опір», нардепа Дмитра Тимчука, наразі саме під приводом підготовки до параду на честь 9 Травня бойовики перекидають озброєння в районі Донецька і Луганська.

«Фактично під цим приводом командування російсько-терористичних військ проводить значні за об’ємами перегрупування своїх підрозділів iз ділянки на ділянку, — вказує пан Тимчук. — Бойовики також намагаються приховати небойові втрати, які виникли впродовж «пасхального перемир’я», зокрема під час перестрілок між учасниками незаконних збройних формувань у стані алкогольного сп’яніння. Ці втрати використовують як пропаганду й офіційно списують на обстріли з боку сил АТО, що нібито мали місце.

Дані експертів і волонтерів підтверджують і в місії ОБСЄ. Зокрема, спостерігачі зафіксували в окупованому Луганську сім танків Т-72, сім РСЗВ «Град», десятки гаубиць «Гвоздика», «Мста-Б» тощо. Самі ж луганські бойовики заявили, що на День Перемоги планують провести парад, участь у якому візьмуть 74 одиницi озброєння та військової техніки (35 артилерійських гармат, бронетехніка тощо) та близько 1 тис. осіб.

Водночас, за даними української військової розвідки, до Луганська вже прибули бійці спецпідрозділу «Рись» Нацгвардії РФ. Щоправда, ці спецпризначенці відряджені до Луганська на місяць не заради участі у параді, а «задля посилення тиску на кримінальне оточення ватажка бойовиків «ЛНР» Ігоря Плотницького, припинення діяльності бандитських угруповань та збереження контролю за діями підконтрольних Кремлю керівників».

За даними ГУР Міноборони, напередодні Великодня окуповану частину Донеччини відвідав помічник президента Росії Владислав Сурков, який разом із російськими генералами провів у місті Сніжне закриту нараду з керівним складом «ДНР». Одним iз підсумків наради стало рішення продовжувати збройні провокації в районах Ясинуватої, Авдіївки, Мар’їнки, Докучаєвська, Новотроїцького, Майорська, Зайцевого.

«Основна увага приділялась питанням розвитку обстановки на лінії зіткнення та планам подальших дій; стану промислової інфраструктури, а також вивезенню на територію РФ виробничих потужностей з Харцизька, Тореза, Шахтарська, — йдеться у повідомленні вітчизняної розвідки. — Під час наради представниками Росії піддано жорсткій критиці діяльність Олександра Захарченка (лідер бойовиків «ДНР». — Ред.) та його неспроможність виконувати завдання, поставлені російським командуванням, у т.ч. щодо витіснення сил АТО з позицій у районі Авдіївки та розподілу російської фінансової і військової допомоги».

ДО РЕЧІ

На Донбасі з часу початку збройного конфлікту постраждало понад 30 тис. осіб, iз них понад 9 тис. загинули, заявив помічник Генсекретаря ООН з політичних питань Тайє-Брук Зеріхун під час засідання Ради Безпеки ООН у Нью-Йорку, скликаного на прохання України. Він зазначив, що бездіяльність тих, хто не відвів важке озброєння із зони конфлікту на Донбасі, ставить під загрозу роботу місії ОБСЄ у зоні конфлікту.

«Озброєні групи перебувають досить близько до лінії розмежування, а це є порушенням Мінських угод», — вважає пан Зеріхун. Помічник Генсекретаря ООН iз політичних питань наголосив, що небхідно гарантувати безпеку мирного населення в зоні конфлікту.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>