Примарилася «інтервенція»

26.04.2016

Російська сторона нібито погоджується на розміщення на Донбасі поліцейської збройної місії ОБСЄ. Принаймні у цьому переконаний Президент Петро Порошенко.

«Я дуже радий, що ця тверда позиція української сторони зараз підтримана нашими партнерами в «нормандському форматі», партнерами в США, і нарешті ми бачимо, що Росія погоджується на цей формат. Думаю, що в нас це повинно вийти», — повідомив глава держави в інтерв’ю українським телеканалам позавчора.

І додав, що, незважаючи на зусилля СММ ОБСЄ, ще тривають обстріли, особливо в Авдіївці, Мар’їнці та на окремих ділянках Луганщини. «Наші війська ведуть лише вогонь у відповідь. Але зафіксувати це монітори СММ ОБСЄ не можуть, оскільки вони не озброєні, вони можуть лише зафіксувати факт обстрілу, але не завжди можуть зафіксувати, з якого боку він був здійснений», — каже пан Порошенко.

На переконання Президента, саме тому на Донбас потрібно ввести спеціальну нову поліцейську озброєну місію, яка «зможе забезпечити безпеку і захистити себе». Завданнями цієї місії, окрім безпеки, буде підготовка і проведення виборів, а також передача влади новообраним представникам Донбасу.

«В іншому випадку — ми в жодному разі не можемо дати легітимізувати російську окупацію через механізм псевдовиборів», — каже глава держави.

І якщо офіційна Москва зберігає мовчанку щодо своєї «згоди» на поліцейську збройну місію, то їхні маріонетки в Донецьку і Луганську вже виступили різко проти. Ватажок донецьких бойовиків Олександр Захарченко заявляє, що можливе прибуття на територію так званої «ДНР» збройної місії ОБСЄ терористи розцінюватимуть як інтервенцію. І навіть погрожує розстрілами.

«Якщо в них виникне бажання з’явитися тут озброєними, я буду розцінювати це як інтервенцію і всіх обсешників, хто буде зі зброєю, буду розстрілювати, щоб у них навіть бажання не виникло прийти сюди з пістолетом, — бризкає слиною колишній торговець курятиною Захарченко. — Моніторингова місія отримала мандат на моніторинг, тому жоден обсешник зі зброєю сюди не прийде!».

Захарченко також не має наміру реагувати на заяви ОБСЄ про порушення Мінських угод у зв’язку із запланованим проведенням військового параду 9 травня у Донецьку (включно з важкою військовою технікою). «Це наша особиста справа, і ми проведемо парад на вищому рівні з залученням усіх підрозділів і всіх видів озброєння», — каже ватажок терористів.

Зауважимо, що в останні дні на окремих ділянках фронту збільшилася інтенсивність ворожих обстрілів. Минулих вихідних загинуло четверо захисників України. Бойовики навіть обстріляли зі 152-мiлiметрових гаубиць «Мста-Б» село Правдівка, що розташоване далеко від лінії фронту (на відстані 20 км). Як стверджують у ГУР Міноборони, метою такого обстрілу було знищення об’єктів сил АТО, для чого бойовики користувалися радіолокаційною розвідкою.

ДО РЕЧІ

Радник голови СБУ Юрій Тандіт повідомляє, що бойовики утримують на окупованому Донбасі понад 110 заручників. Він також нагадав, що в Росії незаконно утримуються ще «12 наших героїв».

«Ми маємо велике терпіння і ми готові до формули обміну полоненими, яку пропонують iз того боку. Головне, щоб це не була чергова «качка», яку готують зі сторони Москви, що фактично керує Донецьком і Луганськом. Ми готуємося до проведення операції, і кількість звільнених та виведених заручників росте», — каже пан Тандіт.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>