Страх на колесах

19.04.2016
Страх на колесах

Люди шокованi вибухом. (надане вiддiлом комунiкацiї ГУНП у Херсонськiй областi.)

«Прогриміло» серед білого дня просто в центрі найбільшого селища Генічеського району: вибухнув припаркований автомобіль ВАЗ-2101 з одеськими номерами. Сила вибуху була настільки потужною, що машину рознесло на дрібні шматочки, земля ж навколо загорілася. Фрагменти автомобіля розлетілися в радіусі двохсот метрів, а двигун машини експерти-криміналісти знайшли аж на даху двоповерхової будівлі місцевої пошти! Більше двадцяти машин, які були припарковані недалеко від епіцентру вибуху, також пошкоджені вибуховою хвилею. Загинула одна людина: 39-річний місцевий житель, який проїжджав повз нещасливий автомобіль на велосипеді. На даний час бійці полку Національної гвардії «Азов» оточили епіцентр вибуху. На місці подій працюють співробітники поліції, СБУ та вибухотехнічної лабораторії Головного управління Національної поліції в Херсонській області.

«Автомобіль вибухнув за сiм метрiв від нас, — розповідає очевидець подій Михайло. — Ми з хлопцями втрьох працювали у траншеї на будівництві, нас просто засипало градом осколків битого скла та бетонної крихти. На щастя, серйозних поранень у моїх товаришів немає».

Вибухнуло якраз в обідню перерву, коли багато людей перебували в центрі селища просто на вулиці. За записами відеокамер із сусідніх будівель поліцейським вдалося встановити, що машина з одеськими номерами припаркувалася у центральній частині селища Новоолексіївка о другій годині ночі, після чого до автомобіля ніхто не підходив. Уже встановлено, що «Жигуль» більше чотирьох разів міняв власників, усі вони родом з Одеської області.

Відразу ж після вибуху медики доставили чотирьох постраждалих до Центральної районної лікарні Генічеського району, а ще одного довелося транспортувати в обласну клінічну лікарню Херсона.

За словами лікарів, 18-річному студенту вийняли осколок вибухового пристрою з сонної артерії, двом іншим постраждалим надано допомогу в травматологічному відділенні, а ще двоє чоловіків з опіками різного ступеня тяжкості перебувають у відділенні хірургії.

«Ми з другом опинилися в епіцентрі вибуху абсолютно випадково: йшли з обіду на роботу, — розповів один із постраждалих в результаті терористичного акту в Новоолексіївці Валерій Лопухін. — Моєму товаришеві трохи пощастило, адже я встиг прикрити його собою. Отож найбільша частина бензину, що спалахнув разом із машиною, дісталася мені. Мій друг практично не постраждав, тепер ходить до мене в лікарню, провідує та дякує за своє спасіння».

Співробітникам правоохоронних органів вже вдалося встановити, що в припаркованому автомобілі ВАЗ 2101 було близько шести з половиною кілограмiв вибухівки. Машина приїхала в прикордонне місто з боку Мелітополя, вдало оминувши кілька блокпостів.

«Терористичний акт у селищі Новоолексіївка — це новий виток гібридної війни, яку ведуть із нами наші «сусіди» з Криму, — заявила в.о. голови Херсонської ОДА Валентина Січова. — Це чергова спроба залякати як українців, так і представників кримськотатарського народу, які зараз облаштувалися на Херсонщині. На півострові сьогодні діє поліцейський режим, який своїми методами намагається зламати і нас».

За фактом вибуху вже порушено кримінальне провадження за статтею 258 КК України («Терористичний акт»).

«Ми живемо як на пороховій бочці», — відверто визнав глава Генічеської райдержадміністрації Олександр Воробйов.

За словами чиновника, на даний час посилено охорону на всіх блокпостах, розташованих у Генічеському районі, а також на залізничному вокзалі. На КПП «Чонгар» збільшено кількість прикордонників, а всі військові підрозділи ЗСУ на території Генічеського району приведені у стан повної бойової готовності.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>