Скільки агресора не «мочи»...

19.04.2016
Скільки агресора не «мочи»...

Заступник керівника місії ОБСЄ на Донбасі Олександр Хуг (у центрі) під час спілкування з українськими військовими в зоні АТО. (прес-центру штабу АТО.)

Запевнення президента РФ Володимира Путіна, мовляв, активних бойових дій на Донбасі не буде, висловлені ним наприкінці минулого тижня під час прес-конференції, не справджуються. На думку володаря Кремля, закиди офіційного Києва щодо обстрілів iз боку бойовиків це лише «відмазка»: «Для тих, хто не хоче виконувати Мінські угоди, для них це дуже хороша, вибачте за моветон, відмазка. Самі постріляли, їм відповіли — і ось, будь ласка, стрілянина».

У протилежному переконаний заступник голови СММ ОБСЄ Александр Хуг, за словами якого, спостерігачі фіксують повернення зброї, яка має бути відведена на безпечні відстані від лінії зіткнення, саме в містах, підконтрольних бойовикам. Тобто відкривають вогонь і підводять для цього техніку ближче до лінії зіткнення саме бойовики, а не ЗСУ. Зокрема, в окупованому Луганську зафіксовано танки, «Гради» та гаубиці. Крім цього, пан Хуг стурбований тим, що атаки в зоні АТО поширилися на південь Донецького регіону: в районі Широкиного і Комінтернового.

Переміщення військової техніки все частіше помічають і мешканці окупованих міст, які викладають відповідні фото у соцмережах. За даними української розвідки, днями з території Росії до станції Дебальцеве прибув ешелон iз військовою технікою. Отже, Путін говорить одне (активних бойових дій не буде), але насправді готується до іншого.

Найгарячішою точкою на карті АТО лишається Авдіївка. Лише протягом минулих вихідних, за даними нашої розвідки, в районі Авдіївки, а також сусідніх Зайцевого і Первомайського загинуло 16 кадрових російських військових, іще 19 було поранено. Розвідники додають, що в ніч на 16 квітня до Росії вивезено тіла 38 загиблих окупантів (переважно диверсантів). Усі вони загинули в районі Авдіївки. Офіційний представник Міноборони РФ Ігор Конашенков уже назвав ці дані української розвідки «ахінеєю». І це зрозуміло, адже в Москві досі не визнають себе державою-агресором, яка посилає власних бійців помирати на Донбас.

Зауважимо, що останнім часом окупанти влаштовували безпрецедентні обстріли позицій ЗСУ практично по всьому фронту, застосовуючи, як артилерію, так і протитанкові ракетні комплекси (ПТРК) та міномети. За останні п’ять днів загинуло троє захисників України (двоє в районі Авдіївки, ще один — підірвався на ворожому фугасі у Станиці Луганській), сiмох — поранено. В районі Пісків позавчора, під час обстрілу, було поранено двох київських волонтерів.

Захисники України постійно демонструють приклади героїзму і відваги. Зокрема, в районі Новотроїцього бійцям ЗСУ вдалося влучним пострілом iз СПГ-9 підбити ворожу БМП, яка йшла на штурм.

ВІЙНА І ДІТИ

Вiд початку терористичної агресії на території Донеччини в результаті бойових дій загинули 50 дітей, 138 отримали поранення, ще 20 — втратили своїх батьків, повідомляє прес-служба поліції в Донецькій області. Згідно з даними поліції, 69,5 тис. дітей були змушені покинути свої будинки і шукати притулку в інших населених пунктах. На даний час на території, підконтрольній Україні, проживають більше 312 тис. дітей, майже кожен п’ятий iз них — переселенець. До початку АТО на території області працювало 1128 шкіл, де навчалося понад 340 тис. дітей. Сьогодні на підконтрольній Україні території залишилося 556 навчальних закладів, iз яких 13 довелося закрити через постійні обстріли і руйнування. Безпосередньо уздовж лінії розмежування працюють 37 шкіл.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>