Фан-фан тюльпан

05.04.2016
Фан-фан тюльпан

Дачна «оаза» Інни Токарєвої.

Поглянути, як переливаються різними кольорами хвилі справжньої «тюльпанової веселки», люди приїжджають не тільки з Миколаєва, а й з інших міст України. На своїх п’яти сотках присадибної ділянки Інна Токарєва примудрилася розмістити більш як сто різних сортів тюльпанів. Сама господиня оази каже, що живі квіти не дає зрізати нікому, адже на грядках вони проживуть більш довге та щасливе життя. А от придбати цибулини квітів може будь-хто.
«Влітку та восени квітами нікого не здивуєш, а от навесні кожна квітка сприймається, як справжнє диво, — розповідає Інна Токарєва. — Тюльпани стали для мене символом життя та відродження, а ось своїм корінням це захоплення сягає в далеке дитинство. Ще коли мені було 11 років, я потрапила до лікарні та досить довго хворіла. Це було якраз навесні, і ось, коли мене вже виписали, то перше, що я побачила, це були саме тюльпани. З тих пір ця квітка асоціюється у мене тільки з позитивними емоціями»

Тюльпаноманія по-миколаївському

Для того щоб створити незвичайний рай з яскравих кольорів, Інні знадобилося майже десять років копіткої праці. На допомогу прийшли не тільки родичі, а й ще багатьох друзів та знайомих. Поступово квіти витісняли корисні в господарстві помідори та огірки. За словами господині «тюльпанової веселки», поки що цей сад, вирощений на п’яти сотках присадибної ділянки, — єдиний в Україні. Однак, цілком можливо, що захоплення стане масовим. Адже саме за часів важких соціальних потрясінь у людей підсвідомо виникає бажання оточувати себе красивими речами. Будь-яка дрібниця, що приносить позитив, починає цінуватися на вагу золота. Так сталося у Голландії в далекому 1620 році, коли на тлі драматичних подій у політиці людей вразив напад справжньої тюльпаноманії. За цибулини найбільш красивих квітів люди були готові продати свій будинок! Україна зараз також переживає складні часи, тому будь-яка дрібниця, що приносить радість, цінується подвійно. А що вже говорити про перші весняні квіти, які вражають не тільки своїм тендітним виглядом, а й тонким ароматом.

«Мені довелося перечитати чимало спеціалізованої літератури з вирощування тюльпанів, — згадує Інна Токарєва. — Однак тепер я вже сама можу ділитися порадами з людьми. Адже деякі хитрощі садівництва винайшла самостійно в процесі посадки все нових та нових сортів тюльпанів».

За словами жінки, тривалий час вона вважала, що тюльпани поливати не слід. Однак з’ясувалося, що якщо полити квіти тричі за весь час їх життєдіяльності, то і сама квітка виросте більшою за розміром, а її забарвлення буде інтенсивнішим. Хоча, якщо весна видалася вологою і дощів багато, то від поливу краще відмовитися, тому що цибулини тюльпанів бояться надлишку вологи. Ще одна хитрість від Інни Токарєвої, стосується вже зрізаних квітів. Виявляється, тюльпан — це така квітка, яка навіть після того, як її зріжуть, продовжує рости. Ви можете помітити, як витягується його стебло, а бутон стає більшим. Щоб продовжити життя тендітних квітів, необхідно просто частіше міняти воду та підрізати кінчики у квітки. А ось аспірин та цукор — це більше міф, ніж реальна допомога. А хитрість збереження яскравих бутонів полягає у тому, щоб залишити на стеблі кожної квітки тільки по одному зеленому листку. Тоді вся волога буде діставатися саме бутону й він ще тривалий час радуватиме вас своєю красою!

Чорнобривець — тюльпану друг!

Інна розповіла, що свій тюльпановий рай вона створила без застосування хімікатів. Як усі цибулинні, тюльпани дуже швидко висмоктують з грунту корисні речовини, тому землю слід підгодовувати тирсою, золою та перегноєм. Але один раз на декілька років землю, на якій ростуть тюльпани, все ж необхідно цілком оновити.

Незважаючи на те, що на її ділянці раніше водилися і капустянки, і сколопендри, які можуть пошкодити цибулини, зараз квітам ці шкідники не загрожують.

«Ваша ділянка буде у безпеці, якщо по краю ви посадите досить густо прості чорнобривці, — поділилася секретом Інна Токарєва. — Мало того, що ця рослина має цілющу силу, в ній також міститься лютеїн, безліч ефірних масел та інших корисних речовин. А ось запах цих рослин відлякує всіх шкідників. Взагалі поєднання тендітних тюльпанів та оксамитових чорнобривців виглядає дуже естетично. Корисні рослини не тільки охороняють їх красу, а й доповнюють її своїм більш суворим виглядом. Завдяки тому, що тюльпани не перезапилюються, їх можна висаджувати в будь-яких комбінаціях та створювати дуже дивовижні ландшафти. Поруч із простими та звичними для ока людини червоними тюльпанами сусідять їхні товариші, розфарбовані практично в усі кольори веселки.

Я іноді помічала, що один із тюльпанів різко змінює колір під час цвітіння на якийсь інший, більш незвичайний, — розповідає Інна Токарєва. — Мене зацікавив цей феномен і я стала шукати інформацію в інтернеті. З’ясувалося, що так поводяться тюльпани, цибулини яких вражає особливий вірус, що сприяє мутації квітки. Цей тюльпан бажано відсадити від інших квітів, про всяк випадок, щоб уникнути проблем. Деякі садівники такі цибулини викидають від гріха подалі, але робити цього не варто. Адже навіть після мутації квітка — прекрасна по-своєму. Ще за часів так званої «тюльпанової лихоманки», яка була в Голландії чотириста років тому, такі квіти продавали навіть дорожче, ніж інші. Саме з тієї причини, що вони були не схожі на решту».

Квітка за ціною автомобіля

Справді, якщо в старі часи голландці могли дозволити собі милуватися зміною кольору та форми тюльпана тільки під час мимовільної мутації, то зараз можливостей для вирощування «породистих квітів» стало набагато більше. І якщо раніше тюльпан був справжньою королівською квіткою, бо коштував дуже дорого, то в наші часи ця розкіш уже по кишені будь-якій людині. Найдорожчими вважаються махрові торочкуваті тюльпани, які більш схожі на троянди та півонії. У них дуже багато пелюсток, а по краю кожної пелюстки — справжня бахрома. Ще з дорогих можна назвати папуговидні тюльпани, а також сорти під назвою «Айс крім». За своєю формою вони нагадують стаканчик із морозивом. Особливо відзначимо, що чим тюльпан дешевший та простіший, тим легше за ним доглядати й тим довше він живе. А от коштовні сорти — примхливі і вимагають до себе особливої уваги.

— Якщо купити лише одну цибулину, то скільки тюльпанів надалі з неї виросте? — цікавлюся я у майстрині.

— Усе залежить від сорту, але є й загальні принципи, — пояснює Інна Токарєва. — Одна цибулина через рік дасть одну «дітку» гарантовано, але деякі сорти дають і по три-чотири «дітки» відразу. Але тут слід врахувати, що «дітки» у свій перший рік життя не цвітуть, а тільки випускають листочки. Навіть якщо станеться рідкісний випадок і молода «дітка» тюльпана викине бутон, то краще його просто зрізати, щоб він не висмоктував сили з цибулини, яка ще не зміцніла. А ось уже на другий рік життя ви отримаєте повноцінну пишну квітку!

За словами господині тюльпанової оази, зараз садівництвом стало займатися простіше, тому що через соціальні мережі можна знайти однодумців. Так, один хлопець порекомендував Інні звернутися до Харківського ботанічного саду, де є багатюща колекція цибулинних квітів. Ще у Кіровограді є дуже хороший дендропарк, де тепер у Інни також з’явилися нові, добрі друзі. А в минулому році до ентузіастки в гості приїжджала представниця Миколаївського зеленгоспу, яка активно бере участь в озелененні міста. Вона була у захваті від багатої колекції Інни Токарєвої та запропонувала співпрацю. Тепер загальна мрія жінок — створити у Миколаєві маленький сад, де будуть цвісти тюльпани різних сортів та радувати всіх людей своєю красою.

— А чи запрошують вас брати участь у якихось благодійних заходах?

— Так, мої тюльпани махрових сортів навіть виставлялися на аукціоні зі збору коштів для бійців Української армії, які зараз воюють у зоні АТО на Донбасі, — з гордістю розповідає Інна Токарєва. — Також я беру участь у проекті «Кулінарна сотня» Миколаєва та з задоволенням балую наших бійців як смачною їжею, так і гарним настроєм, який можуть подарувати хлопцям мої тюльпани. Я за освітою політолог, закінчила Миколаївський філіал «Могилянки», тому всією душею підтримую Україну.

За словами Інни Токарєвої, головна мрія всього її життя — поїхати до Голландії та відвідати королівський ботанічний сад, де зібрана чи не найбільша у світі колекція цибулин тюльпанів. Парк квітів Кекенхоф розташований в Амстердамі та складається з семи мільйонів тюльпанів, нарцисів, гіацинтів, фрезій та інших рослин, без яких ми не уявляємо весни. А от у Миколаєві завдяки Інні Токарєвій тепер є своя «філія», де зростає приблизно сто різних сортів тюльпанів. В умілих руках цього цілком достатньо, щоб будь-яка людина змогла відчути себе щасливою та отримати у подарунок справжній весняний настрій.

  • Небесні ковалі

    У затишному куточку Миргорода, що на Полтавщині, — містечку майстрів на березі річки — відбувся ІІ всеукраїнський фестиваль ножових майстрів. Меценатський фестиваль, що не переслідує комерційної мети, а знайомить із забутим справжнім чоловічим ремеслом — ковальством, яке дає й задоволення, й можливість годувати сім’ю, був задуманий відомим ковалем-зброярем із села Трудолюб, що неподалік від Миргорода, Петром Федорякою та керівником громадської організації «Місто майстрів» Володимиром Гарячкіним. Уперше такий фестиваль вони провели два роки тому. >>

  • Гончарний всесвіт

    Міжнародний мистецький ярмарок «Гончарний всесвіт в Україні», що проводився в рамках уже традиційного VII Тижня Національного гончарного здвиження «Здвиг-2015» за участю Міністерства культури України, уже одержав назву міні-сорочинського, адже за популярністю майже не поступається останньому. >>

  • Диво-сад

    Правду кажуть, що захопитися чимось добрим і корисним усерйоз, вкладаючи у це всю свою душу — це наче отримати додаткову силу. А ще — можливість творити справжні чудеса, принаймні досягати результатів, які більшість навколо вважає майже фантастичними і недосяжними. >>

  • Запозичено у Хеопса

    63-річний Володимир Марковський проходить крізь вогонь і не горить, танцює на битому склі й при цьому не має на ногах жодного порізу. А ще я бачила, як він лежав на склі, на нього ж поклали бетонну плиту й потім розбили її кувалдою. Після цієї процедури пан Володимир устав, ніби нічого й не було. >>

  • Садок космічний біля хати

    Тернопільський астролог, космопсихолог та народознавець Іван Круп’як відомий далеко за межами Тернополя, області й навіть України. Звідусіль звертаються до нього за прогнозами і порадами, а тернополяни вже й не уявляють собі місцеву пресу та телебачення без гороскопів, що їх традиційно складає пан Іван щотижня для представників усіх знаків Зодіаку. >>