І де та «повна тиша»?

05.04.2016
І де та «повна тиша»?

На східному фронті без змін: за даними штабу АТО, двома «найгарячішими точками», де майже не стихають ворожі міномети, залишаються Зайцеве та Авдіївка. У Головному управлінні розвідки Міноборони додають, що окупанти також планують активізувати бойові дії на Волоноваському напрямку, оскільки до окупованого Докучаєвська ворог перекинув загони російських морських піхотинців iз Мурманська та Севастополя. Минулих вихідних iз «градів» ворог обстріляв ще й окремі села Попаснянського району, що на Луганщині.

За даними ГУР Міноборони, протягом цього тижня бойовики обстрілюватимуть передові позиції ЗСУ під виглядом навчань (щоб відволікти увагу спостерігачів ОБСЄ). «Задум операції передбачає здійснення збройних провокацій проти ЗСУ з метою звинувачення української сторони у порушенні Мінських домовленостей та норм міжнародного гуманітарного права», — зазначають у вітчизняній розвідці.

І це притому, що за результатами зустрічі Тристоронньої контактної групи у Мінську, на початку березня 2016 року в зоні АТО мали бути припинені не лише бойові дії, а й навчання з бойовою стрільбою, з будь-якого виду зброї, будь-якого калібру, в тому числі з застосуванням засобів імітації, у межах 15-кілометрової зони від лінії зіткнення сторін. Журналісти «Німецької хвилі» підрахували, що попри режим так званої «повної тиші», за підсумками березня 2016 року на Донбасі в бою загинули щонайменше 19 українських військовослужбовців, ще 128 дістали поранення.

Сумна статистика втрат продовжилася й у квітні: за перші чотири дні місяця загинув один захисник України та двоє мирних мешканців, ще 15 вояків отримали поранення, а двоє наших військових навіть потрапили у полон поблизу Горлівки. Як саме бійці ЗСУ опинилися в руках ворога, у штабі АТО обіцяють повідомити пізніше, після вживання необхідних спецзаходів задля безпеки наших військових.

Утім російські найманці несуть у рази більші втрати. За даними ГУР Міноборони, минулої п’ятниці до РФ було доставлено черговий «вантаж-200» iз тілами шести російських кадрових військових. Труни з тілами передали родичам, яким провели інструктаж щодо недопущення витоку інформації про місце та обставини загибелі.

А вже минулої суботи поблизу Стаханова на власному мінному полі підірвалася вантажівка з бойовиками: загинули 7 окупантів, у тому числі двi жінки-снайперки. Ще двоє російських диверсантів загинули днями поблизу Зайцевого, тоді як до одного з моргів Донецька минулого тижня доставили тіла п’ятьох окупантів. Не рідкими є випадки, коли п’яні російські військові підриваються під час «прогулянки» на власних мінних полях. Українські розвідники учергове оприлюднили прізвища і військові звання усіх загиблих окупантів.

Високі втрати викликають обурення в лавах російських найманців, яким, до того ж, ще й затримують гроші та відмовляють у поверненні живими до Росії-матінки, а не в прихованій труні. Тож не дивно, що днями російські танкісти підпалили два танки в районі окупованого Тореза. «Один Т-72 згорів, а інший вдалося загасити. Невдоволення танкістів викликала відмова командування полку повернути їх до Росії, а також постійні проблеми з виплатами грошового утримання», — повідомляють у нашій розвідці.

ДО РЕЧІ

Станом на 31 березня 2016 р. на Донбасі в результаті бойових дій загинули 675 кадрових російських військовослужбовців (без урахування російських найманців), ідеться у звіті волонтерів «Вантаж-200 з України в Росію». Особи ще 240 кадрових російських військових, які загинули на Донбасі, повністю не встановлено. Також з початку бойових дій на сході України загинули 12 журналістів, а 840 осіб, які воюють на боці незаконних угруповань «ЛНР» і «ДНР», вважаються безвісти зниклими.

В оновленому списку волонтерів також є поіменний список убитих на Донбасі, встановлених групою «Вантаж-200 з України в Росію», зафіксований 2241 убитий найманець станом на 31 березня. «Це ті, кого виявлено і зафіксовано поіменно або за позивним. Загальна кількість убитих на Донбасі найманців уже сягнула 25 тис. осіб», — заявляють волонтери.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>