Залякують облавами

05.04.2016

Цього разу окупанти звинуватили групу мусульман в екстремізмі та вживанні наркотиків. Інцидент стався в селі Піонерське Сімферопольського району, де пізно ввечері місцеві правоохоронці затримали у кафе «Багдад» відразу тридцять п’ять людей без будь-яких попередніх пояснень. Як повідомляє правозахисник Еміль Курбедінов, затриманих відвезли в Центр протидії екстремізму, нібито для проведення «профілактичної бесіди».

«Групу кримських татар посадили в автобус «Богдан», але один із затриманих устиг набрати мій номер та повідомити про інцидент, — розповів Еміль Курбедінов. — Так я дізнався, що мусульман затримали невідомі озброєні люди в масках. Жоден iз них не вважав за потрібне пояснити причину своїх дій, а також пред’явити хоч якесь посвідчення».

Правозахисник одразу ж почав власне розслідування, і дуже швидко йому вдалося з’ясувати, що російські «силовики» поставили чоловіків обличчям до стіни та провели особистий огляд кожного із затриманих. Також у кафе перевернули догори ногами всі меблі та предмети інтер’єру, а дівчина-експерт із групи «силовиків» провела візуальний огляд кожного із затриманих на предмет наркотичного сп’яніння.

«Представники ФСБ також провели огляд транспортних засобів усіх затриманих мусульман, але при цьому не були присутні поняті, як це передбачено законом, — наголосив Еміль Курбедінов. — Також не було вчасно складено протокол про те, що трапилося. «Силовики» діяли так, ніби закон для них не писаний! А от кожного із затриманих змусили підписати папір про те, що претензій до дій «силовиків» вони нібито не мають. Пізніше групу затриманих кримських татар посадили в загальний підвал, де вже сиділи представники інших народів: чеченці, дагестанці, азербайджанці та узбеки.

Затриманих чоловіків кримськотатарської національності допитували, а також взяли у них відбитки пальців і зразки слини для проведення аналізу ДНК. За словами правозахисника, у нього набралося достатньо інформації для складання колективної скарги на дії російських правоохоронців. Пізніше будуть складені й «фотороботи» нападників.

Тим часом прокурор анексованого Криму Наталя Поклонська охарактеризувала масову облаву серед представників кримськотатарського народу, яка мала місце у Сімферополі, «профілактичним заходом». Мовляв, дії співробітників кримських управлінь Міністерства внутрішніх справ, Федеральної міграційної служби та Федеральної служби Російської Федерації з контролю за обігом наркотиків відповідають російським нормам закону.

Утиски представників кримськотатарського народу в окупованому Росією Криму тривають уже не один місяць. На даний час у СІЗО Сімферополя перебувають під арештом вісім мусульман.

«Затримання кримських татар стало проявом терору, а також грубим порушенням Росією прав людини, — підкреслила прес-секретар МЗС України Мар’яна Беца. — Такі дії повинні викликати обурення у представників міжнародної громадськості».

А ось на думку координатора Комітету із захисту прав кримськотатарського народу Ескандера Бариєва, російські «силовики» спеціально затримують мусульман із метою не допустити будь-які масові зібрання людей. Чоловіків залякують, щоб вони перестали спілкуватися між собою та збиратися групами більше ніж п’ять осіб.

Усю інформацію про випадок у кафе «Багдад» у селі Піонерське Сімферопольського району передано міжнародним спостерігачам для ознайомлення.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>