Молiться у Софії Київській

31.03.2016
Молiться у Софії Київській

Храм Мала (Тепла) Софія відчинив свої двері перед прихожанами: віднині в ньому проводитимуться богослужіння священиками Київського патріархату — майже через сторіччя знову зазвучить літургія і оживе храм.

У приміщення Київського собору після дев’яностолітньої перерви прийшли українські прочани на богослужіння. 21 лютого патріарх усієї Руси-України Філарет освятив церкву Малої (Теплої) Софії, що входить в ансамбль собору Святої Софії. І це сталося після того, як Міністерство культури уклало відповідну угоду з Київською патріархією.

Дуже незадоволені цією подією попи церков Московського патріархату. Неодноразово вони подавали звернення до державної влади, щоб храм передали їм. А з якого дива? Навіщо в Україні множити московські церкви? Дбати слід про свої.

Противники передачі храму Малої (Теплої) Софії Київському патріархату шукають привід, щоб відмінити рішення Міністерства культури України, бо передача храму нібито порушує приписи ЮНЕСКО, у світовій спадщині якої є заповідник «Софія Київська». Але претензії попів Московського патріархату і деяких депутатів Опозиційного блоку юридично нікчемні. Бо тієї процедури, яку вони хочуть опротестувати, не було. Уряд не передавав храм Київському патріархату, а лише уклав угоду про використання частини приміщення музею — саме церкви Малої (Теплої) Софії — для богослужінь. Цей храм було збудовано у ХVІІІ ст. як трапезний храм Софійського монастиря. Він є частиною Софійського собору. Наприкінці ХІХ ст. його забезпечили опаленням, тому й стали неофіційно називати Малою (Теплою) Софією. Богослужіння тут заборонили в 20-х роках ХХ ст. Комуністична влада закрила його разом з усім собором. Храм стали використовувати як книгосховище та для інших світських потреб. А нині розклад богослужінь у храмі Малої Софії складено так, що заважати роботі музею він не буде.

У всьому світі є практика використання для богослужінь храмів, внесених до списків світової культурної спадщини ЮНЕСКО. Це — Кельнський собор у Німеччині і храми Києво-Печерської лаври, які в 1990 році були внесені до світової спадщини.

Про передачу Малого храму Софії Київському патріархату в ЮНЕСКО дозволу не питали, бо такий дозвіл і не потрібний, адже угода про богослужіння не передбачає ніяких робіт у храмі. А богослужіння ніяк не може зашкодити архітектурі. Клір Київського патріархату давно домагався права служити в храмі Малої Софії щоденні молитви. Нарешті перегорнуто більшовицьку сторінку історії Софійського собору, коли держава насильницьким способом припинила майже тисячолітню традицію богослужінь. А богослужінь Української церкви, незалежно від Москви, тут не було з 1686 р., відколи Московський патріархат анексував майже 700-літню Київську митрополію.

Придворний прокремлівський патріархат і нині зазіхає на Софію Київську, хоч ніякого права на це не має. Звернімося до історії хрещення Руси-України, столицею якої був Київ, що відбулося наприкінці Х ст. Тоді ж, у період хрещення, князь Володимир заклав Софію Київську і утворив Київську митрополію. Москви тоді ще й у згадках не було, Росії — також. Перша згадка про Москву в літописах з’являється в 1147 році. Тобто через півтора століття. Отже, Софія Київська і як музей, і як храм належить Україні. Це означає, що й храм Мала Софія, де відновилися богослужіння, належить Київському патріархату.

У Москві є свій центральний храм — це Успенський собор у Кремлі. Росіяни сприймають його як головний духовний центр так званого «русского міра», бо там є кафедра московських першосвятителів. Але, як і їхній президент, московські попи зазіхають на чужі храми і водночас на чужі землі. І це не тільки в Києві. У нас, у Сумах, батюшки Московського патріархату заходилися «пробивати» дозвіл на будівництво свого храму на території скверу, розташованого біля залізничного вокзалу. Ще в 1991 р. вони захопили найкращі храми в місті, але їм цього здалося замало. Сквер біля вокзалу посаджено на тому місці, де був колись цвинтар. Як на такому місці можна будувати будь-що? Сумчани виступають проти побудови московської церкви на цій території, тим паче що там стоїть пам’ятник партизанам України.

Київська митрополія значно старіша, ніж московська, тож і держава, і клір Київського патріархату мають дбати про створення в Україні єдиної Помісної церкви під егідою Київського патріархату, незалежної від Москви.

І ще цікавий факт: у Російській Федерації є закон, який забороняє будівництво і реєстрацію релігійних громад, якщо на її території немає митрополії (центру) даної конфесії. Так, наприклад, немає там митрополії Греко-католицької церкви. Релігійні громади цієї конфесії зареєстровані як римо-католицькі. Чому б нашій Верховній Раді не ухвалити такий самий закон. На території України немає російської митрополії, отже, незаконні московські церкви.

Алла КРИГАНОВА
Суми
  • Аби жолуді, а до дуба — байдуже...

    Чисельність населення у будь-якій країні є фактором, що безпосередньо впливає на подальший розвиток суспільства — уповільнює чи прискорює його, а також вважається базисом економічного, соціального, політичного, культурного, духовного та інтелектуального розвитку держави. >>

  • Яйце, прапор і безсмертна душа

    На перший погляд, це несумісні речі, проте вони є різними формами матерії та енергії, перетворені фізикою і біофізикою. Багато тисячоліть людина пізнавала Світ — від плескатої Землі до нейтрона й пульсара; пристосовувалася до природи, накопичувала досвід використання природних явищ на свою користь. Незрозумілі явища приписували «галузевим» богам; творилися міфи, з яких формувалася релігія. >>

  • Історія повторюється і вчить

    Події, які відбуваються у сучасному світі, вимагають від нас, українців, бути особливо пильними. Озвіріла влада Москви йде на все, щоб порушити встановлений мир і порядок у світі, одурманити населення Росії, виправдати свою агресивну політику щодо своїх сусідів. Особливу роль у цій справі відіграє Московська церква як підрозділ ФСБ. >>

  • Прийми, загарбнику, нашi дари...

    Проблеми, притаманні нашому життю, не зникли після виборів до Верховної Ради, а лише загострилися та ще й довели, що виборець не мудріший за дурного карася. Подивімося на партії, які прийшли в парламент. >>

  • Фальшива назва держави

    Після Полтавської битви 1709 року, зламавши незалежницький спротив волелюбних українців на чолі з Мазепою, московський цар Петро І в 1721 р. проголосив Московію називати Росією, а себе — імператором Російської імперії, хоча Залісся (тобто Московія) ніякого відношення до Київської Руси-України не мало, її історичне минуле — в Золотій Орді. >>