Монопольне нахабство

23.03.2016
Монопольне нахабство

Як сон, згадуються минулі часи, коли невикористаний за день за рознарядкою бензин водії вантажівок зливали де прийдеться... Зараз таке сприймається як щось дико-варварське й безглузде в усіх відношеннях (економічному й екологічному). І коштувало паливо тоді в прямому сенсі — копійки. Але все тече й міняється, як говорили стародавні філософи, й воістину «їжа» для авто стала золотою.

Як затятого любителя-автомобіліста мене (думаю, й тисячі інших «колег») надзвичайно «порадувало» чергове подорожчання бензину. Щоправда, навесні цим не здивуєш, адже подібна «акція» вже давно стала традиційно-щорічною.

Упродовж вихідних (19-20 березня) в Україні майже всі оператори АЗС стрімко підвищили вартість нафтопродуктів: бензин А-92 і А-95 зріс на 1,57%, А-95 «Преміум» — на 2,08%, а дизпаливо — на 1,97%. В абсолютному (гривневому) еквіваленті це означає спустошення гаманців автолюбителів від 0,3 до 1 грн. за літр. Тон задали такі лідери, як Shell, OKKO, WOG і SOCAR. Ціни на бензин зросли у багатьох регіональних операторів «Нефтек», «Олеум Трейд», «Маркет», «Надія», «Татнафта-АЗС-Україна» та інших.

Але й це ще «не вечір». Як «втішив» керівник консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн, до кінця березня дизельне паливо здорожчає ще на 1,5 грн./літр, а бензин — на 2 грн./літр.

Не варто забувати, що такі цінові кульбіти на паливному ринку, як і в усі попередні рази, тягнуть за собою здорожчання продуктів харчування і, як снігова лавина, — всього іншого.

Ще однією новиною стало повідомлення: з 1 квітня на нашому ринку з’явиться російське дизельне паливо, адже ембарго буде знято. Постачання здійснюватиме «Лукойл».

Синхронність та злагодженість дій операторів українського ринку автомобільного палива щодо підвищення цін не викликає сумніву в, по суті, злочинній домовленості між ними. Єдине, що залишається незрозумілим, то це: «А куди ж дивиться Антимонопольний комітет України?» І якщо він нічого не може вдіяти з таким (уже вкотре) свавіллям нафтомагнатів, то навіщо він узагалі.

Звичайно ж, ділки від ринку автопального знаходять відповіді й пояснення своїм діям. Бачте, зростають ціни на нафту (можна подумати, що коли ціни на нафтопродукти у світі стрімко падали, паливо в нас дешевшало) та «клята» нацвалюта девальвує. А ще ображає нафтобосів Кабмін, котрий змінив формулу нарахування акцизу на паливо.

Тож у довгостроковій перспективі переважній більшості автолюбителів можна лише порадити: ходіть пішки — це дуже корисно для здоров’я.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>