Хто винен? Спостерігачі

23.03.2016

Марними виявилися сподівання на те, що бойовики зменшать кількість обстрілів і збройних провокацій у зв’язку з прибуттям у район Донецька, Ясинуватої та Авдіївки представників спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні на чолі з Олександром Хугом. Навпаки, бойовики ще й усіляко перешкоджають спостерігачам моніторити безпекову ситуацію на Донбасі. Так, на Луганщині один iз ватажків бойовиків не пустив співробітників місії в район Брянки. І такі випадки є не поодинокими.

За даними Головного управління розвідки Міноборони України, в останні дні російське окупаційне командування організовує інформаційну кампанію, метою якої є дискредитація спостерігачів ОБСЄ. Зокрема, ворог планує штучно створити збій у постачанні води для населення окупованої частини Луганщини і покласти відповідальність за це на ОБСЄ нібито «за ігнорування гуманітарних проблем». Українські розвідники повідомляють, що безпосередньо відповідає за цю дезінформаційну кампанію майор ЗС РФ Дмитро Федін.

Утім організацію кампанї з дискредитації місії ОБСЄ ворог курирує на значно вищому рівні. У ГУР Міноборони зазначають, що всі «нитки» тягнуться до Російського Центру інформаційного протиборства (Новочеркаськ, Росія) і Центру територіальних військ Південного ВО ЗС РФ. Кадрових російських військових із цих центрів навіть відряджено до окупованих Луганська і Донецька. Не дивно, що в підконтрольних бойовикам ЗМІ в останні дні розгорнулося жваве «обговорення» агресії «карателів», яку нібито не помічають спостерігачі ОБСЄ.

«Російськими військовими пропагандистами активно використовуються соціальні мережі, а також спеціальні розділи для коментарів провідних українських ЗМІ, представлених у мережі інтернет. Метою означених заходів є провокування недовіри української та міжнародної спільноти до ОБСЄ з огляду на зростання ролі цієї міжнародної організації у встановленні миру на тимчасово окупованих територіях сходу», — пояснюють в українській військовій розвідці.

Водночас керівництво СММ ОБСЄ в Україні поки що ніяк не відреагувало на ці спроби дискредитації. Той же пан Хуг, перебуваючи на Донбасі, зробив заяву хіба що стосовно Авдіївки — найгарячішої точки в зоні АТО за останні тижні. На думку заступника голови СММ ОБСЄ, сторони конфлікту повинні переоцінити ситуацію на Ясинуватському напрямку і в найближчі тижні відвести війська від лінії зіткнення, щоб відкрити трасу Донецьк—Горлівка для руху транспорту.

«Ми спостерігали інтенсивні бойові дії на цій території. Цивільні особи, які користувалися даною трасою, знаходилися б у зоні ризику. Але я хочу повторити: міркування безпеки не можуть служити виправданням тому факту, що дана траса буде постійно закрита для цивільних осіб, це цивільна траса, — зазначив Олександр Хуг. — Цивільне населення не повинно страждати від того, що сторони занадто близько підійшли один до одного».

Нагадаємо, що район Ясинуватської розв’язки вже кілька тижнів перебуває під вогневим контролем ЗСУ (сталося це під час невдалого штурму бойовиків, після якого українські воїни перейшли у контрнаступ). Окупанти, незважаючи на значні, ледь не щоденні, втрати, вперто намагаються вибити захисників України з пануючих навколо висот і зайняти промислову зону Авдіївки. Утім усе марно. Лише за останній тиждень, за даними розвідки, в цьому районі загинуло 27 окупантів, поранено — 34.

Учора ж ворог безуспішно намагався відтіснити сили АТО на Волноваському напрямку — поблизу Новотроїцького. Окупанти добряче отримали по зубах і відступили.

ДО РЕЧІ

На окупованих територіях Донбасу Росія сформувала два армійські корпуси і готується створити третій на кордоні РФ і України, повідомляє глава СБУ Василь Грицак. За його словами, у підрозділах бойовиків «російське військове керівництво дійшло своїм офіцерством до роти включно».

«У нас є дані розвідки. Ми бачимо диверсійні групи, які працюють на лінії розмежування, а це більше 500 кілометрів кордону. Я можу сказати з усією відповідальністю, що на цій лінії зараз діють 39 ворожих ДРГ. Ми їх бачимо, і нехай не думають, що ми не знаємо про їх плани, — зазначає пан Грицак. — СБУ такі диверсійні групи регулярно знищує».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>