Два тижні на визволення

22.03.2016
Два тижні на визволення

Монумент захисникам України в Кривому Розі.

Збройні сили України можуть звільнити Донбас від бойовиків за два тижні. У цьому переконаний народний депутат і керівник групи військово-політичних досліджень «Інформаційний опір». Тим більше що бойовики реально бояться широкомасштабного наступу української армії. Терористи сподіваються лише на втручання російської армії, адже в Ростовській області РФ не випадково зосереджена велика кількість військових.

«Українська армія — це реальна сила, яка якщо не за лічені дні, то за пару тижнів може звільнити Донбас. І в бойовиків надія тільки на Росію, на те, що Путін знову таки введе війська, — зазначив пан Тимчук в ефірі одного з телеканалів. — Вони розуміють, у якій ситуації Росія, що економічний потенціал на сьогодні не той, яким він був два роки тому, вони розуміють, під яким тиском Заходу перебуває Путін».

Але доти, доки лише Україна виконує Мінські домовленості, про наступ на ворога захисники України можуть лише мріяти. Бойовики розуміють це і не припиняють обстріли позицій ЗСУ (минулого тижня ворог застосовував важке озброєння 235 разів, у бік сил АТО випущено 1700 снарядів), ініціюють локальні бої, не полишають спроб захопити промислову частину Авдіївки, яка є найгарячішою точкою на Донбасі. Минулих вихідних саме під Авдіївкою захисники України знищили 16 окупантів, щонайменше 11 кадрових військових РФ отримали поранення. У боях із ворогом за останні дні загинуло троє захисників України (один із них саме під Авдіївкою), ще шестеро поранено.

Не дивно, що в окупованому Дебальцевому бойовики облаштували «таємний» шпиталь для лікування поранених російських окупантів. За даними української розвідки, його розгорнуто на базі Центральної міської лікарні, переважна частина медперсоналу шпиталю прибула з Росії. «Для обмеження витоку інформації про втрати російських військ, лікування поранених і хворих військовослужбовців ЗС РФ здійснюється в окремому відділенні, що займає весь третій поверх лікарні», — повідомляють у ГУР Міноборони.

Керівництво військової розвідки також регулярно передає країнам-членам ЄС і НАТО інформацію про участь кадрових російських офіцерів у військових злочинах на окупованій частині Донбасу, а їхні прізвища в подальшому вноситимуть у санкційні списки.

У тому, що окупанти не повнинні уникнути покарання, переконані й у Військовій Прокуратурі. Заступник Генпрокурора — головний військовий прокурор Анатолій Матіос зазначає, що Військова прокуратура розслідує понад 100 кримінальних проваджень, об’єднаних в одне, щодо розв’язання Росією війни проти України для передачі матеріалів до Міжнародного кримінального суду.

«Встановлена кількість потерпілих — 9354 особи, з яких 2055 загиблих і понад 7 тисяч поранених військових. Опитано понад 4,5 тис. свідків і потерпілих, проведено понад тисячу експертиз, — зазначає пан Матіос. — Судом дано дозвіл на затримання й арешт у вигляді тримання під вартою військових: начальників генштабу РФ, серед них генерал армії Герасимов та інші посадові особи».

ДО РЕЧІ

Минулої суботи в Кривому Розі було відкрито перший в Україні скульптурний пам’ятник українським бійцям, які загинули під час бойових дій на Донбасі. У церемонії відкриття взяли участь жителі міста, учасники бойових дій iз сім’ями, представники влади. З ініціативою відкриття пам’ятника воїнам у місті виступили демобілізовані бійці, родичі загиблих військових, волонтери.

За словами творця монумента Володимира Токаря, прототипом пам’ятника стала реальна особистість — мінометник- «кіборг» Євген Абросимов, який брав участь у захисті Донецького аеропорту. Скульптура «кіборга» поміщена між двома символічними крилами літака, які нагадують про трагедію Іл-76, збитого терористами під Луганськом у червні 2014 року. У літаку загинуло 49 українських військових, серед яких були дніпропетровці й криворіжці. На монументі викарбувано імена земляків, які загинули під час військової операції на сході України. Кривий Ріг у бойових діях на Донбасі втратив сто воїнів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>