Ворог близько, можна полаятися

16.03.2016

Під час останньої телефонної розмови президент США Барак Обама вже вкотре нагадав президенту Росії Володимиру Путіну про те, що гібридні російсько-сепаратистські сили на Донбасі повинні дотримуватись угоди про припинення вогню на Донбасі, а також забезпечити ОБСЄ безперешкодний доступ до контрольованих сепаратистами територій, у тому числі й на російсько-українському кордоні.

Заклики президента США збіглися у часі з планами заступника голови СММ ОБСЄ у Європі Олександра Хуга відвідати окуповану частину Донбасу цього тижня. Пан Хуг планує 16—20 березня відвідати окуповані райони Донеччини і Луганщини, щоб оцінити ситуацію з безпекою та підтримати зусилля з нормалізації ситуації.

Вочевидь, не маючи впевненості у тому, що бойовики так званих «ДНР» і «ЛНР» допустять його разом зі спостерігачами і журналістами на цікаві для них об’єкти (найвірогідніше, сепаратисти обмежаться демонстрацією «потьомкінських селищ», вільних від важкого озброєння та «постраждалих від карателів»), пан Хуг напередодні робив загальні «миротворчі заяви», наголошуючи на відповідальності обох сторін конфлікту.

Так, незважаючи на значне загострення ситуації на Донбасі, зокрема, затяті бої в районі Авдіївки, Олександр Хуг жодним словом не згадує це місто. На його думку, війська України та підтримувані Росією сепаратисти мають відійти далі від лінії розмежування на Донбасі. Адже, за даними місії, відстань між сторонами конфлікту в окремих місцях зменшилася до сотень метрів.

«Вони так близько, що можуть лаятися один на одного через лінію розмежування! — каже пан Хуг. — Початково українські та сепаратистські підрозділи мали розійтися на 2-5 кілометрів, але нинішнє зближення загрожує порушенням перемир’я».

Тоді як спостерігачі ОБСЄ заявляють про зниження інтенсивності обстрілів у районі Донецька, у штабі АТО, навпаки, повідомляють про активне застосування бойовиками гранатометів, мінометів, зрідка навіть танків саме на донецькому та маріупольському напрямках. Найгарячіше, як і раніше, в районі Авдіївки та Зайцевого. Загалом попередньої доби ворог обстрілював позиції ЗСУ близько півсотні разів.

Щодо забезпечення права безперешкодного доступу спостерігачів, то пан Хуг визнає, що бойовики контролюють 90% усіх територій, до яких ОБСЄ поки що не може потрапити. Можна бути впевненим, що делегація ОБСЄ не потрапить, наприклад, до Докучаєвська, куди днями, за даними української розвідки, прибула сотня бійців підрозділу спецпризначення ЗС РФ. Але не варто дивуватися, якщо якийсь конвой ОБСЄ потрапить цими днями під провокаційний обстріл, спеціально підготовлений бойовиками з нагоди візиту пана Хуга до Донецька і Луганська. Мовляв, дивіться, як «укропи» звіріють…

Перші інформаційні провокації з боку ворога вже є: бойовики так званої «ДНР» розповсюдили в російських ЗМІ фейк про обстріл «карателями» групи російських та китайських журналістів у Зайцевому, що під Горлівкою.

«Вони стверджують, що ЗСУ застосували міномети, гранатомети та стрілецьку зброю. Цю псевдоновину, на жаль, поширили і деякі українські медіа. Офіційно заявляємо, що під Зайцевим навпаки спостерігається загострення з боку бойовиків, — зазначають у прес-центрі АТО. — Українські військові чітко дотримуються Мінських домовленостей і не відкривають вогонь у відповідь. Тому всі повідомлення про нібито обстріл Зайцевого є черговою спланованою провокацією російських найманців».

ДО РЕЧІ

Позавчора на Донеччині, під час обходу залізничного перегону Красноармійськ — Добропілля, на залізничній колії було виявлено і знешкоджено вибуховий пристрій. А вже учора вранці окупанти вкотре обстріляли з протитанкових гранатометів позиції ЗСУ в районі Авдіївка — Ясинувата, поблизу Донецької фільтрувальної станції (ДФС). Як повідомляє штаб АТО, такі обстріли становлять загрозу знищення ДФС, що може спричинити екологічну та гуманітарну катастрофу у регіоні.

«Незаконні збройні формування здійснюють цілеспрямований обстріл та руйнування інфраструктурних та промислових об’єктів, що й надалі, на жаль, призводить до жертв серед мирного населення», — додають у штабі АТО.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>