Незламна Авдіївка

15.03.2016

Місто обласного значення Авдіївка, розташоване за 6 км від Донецька, по праву може вважатися ще одним місцем слави української зброї. Саме тут уже другий тиждень тривають запеклі бої: ворог не вгамовується і ледь не щодня аткує опорні пункти ЗСУ, поблизу промислової зони міста. Від безсилої люті бойовики постійно обстрілюють наші позиції та житлові квартали міста не лише з мінометів та важкої артилерії, а й iз танків. Середньодобова інтенсивність обстрілів Авдіївки і прилеглих до неї районів становить близько 30 обстрілів.

Утім усе марно: українська військова розвідка не втомлюється ледь не щодня повідомляти про значні втрати окупантів саме в цьому районі. Аналізуючи щоденні дані ГУР Міноборони України, можна підрахувати, що лише протягом 10-13 березня 2016 року в боях під Авдіївкою загинуло 34 окупанти, ще 57 — поранено. І це лише офіційні дані, з посиланням на інформацію з лікарень на окупованій території, куди привозять це «гарматне м’ясо». Більшість загиблих і поранених — кадрові військові російської армії.

Оскільки російське командування ніколи не рахувалося із втратами на полі бою, днями з території РФ до окупованої Ясинуватої (що поруч з Авдіївкою) перекинуто нові колони військової техніки з особовим складом та боєприпасами для ротації передових підрозділів, що зазнали втрат на цій ділянці фронту.

ГУР Міноборони додає, що кадрові офіцери ЗС РФ усе частіше подають рапорти на дострокове розірвання контрактів та мають намір повернутись до Росії. Причини: оприлюднення в українських та російських ЗМІ реальних прізвищ кадрових генералів та офіцерів ЗС РФ, що перебувають на Донбасі, отже, окупантів лякають наміри України притягнути їх до відповідальності за скоєння військових злочинів. При цьому в рапортах російських офіцерів зазначено, що на їхнi рішення вплинули також значні втрати в бойових зіткненнях під Авдіївкою. «Відрядження» на Донбас для окупантів виявилося зовсім не безтурботним.

Виникає питання: чому саме Авдіївка нині стала найгарячішою точкою Донбасу? Генштаб ЗСУ і штаб АТО офіційної відповіді не дають. Мовляв, противник лютує собі і крапка. Хоча ще півтора тижня тому штаб АТО повідомляв про те, що захисники України під Авдіївкою відбили атаку бойовиків, перейшли у контрнаступ і вибили ворога з пануючих навколо висот. Наслідки цієї звитяги стали зрозумілі лише зараз. Виявляється, незаплановано зайнявши ці висоти, сили АТО змогли закріпитися під Авдіївкою в районі Ясинуватської транспортної розв’язки й тим самим фактично відрізали сполучення між окупованими Горлівкою та Донецьком.

«У кадрових військових РФ і місцевих бойовиків паніка, вони не очікували такого розвитку подій, адже розв’язка перебуває під вогневим контролем ЗСУ», — зазначає з посиланням на слова українських вояків волонтер, координатор проекту «Стоп Терор» Семен Кабакаєв.

Волонтери руху «Повертайся живим» підтверджують, що в цьому місці рух транспорту перекрито, і хоча Ясинуватська розв’язка не перебуває під повним контролем ЗСУ, але «відстань між ЗСУ і бойовиками «ДНР» у цій місцині скоротилася на 500 метрів». Відтіснити захисників України ворогу не вдається.

Втрату контролю над трасою підтверджують й інформаційні ресурси терористів (мовляв, вона повністю прострілюється ЗСУ), а колишній ватажок бойовиків Горлівки Ігор Безлер у соцмережах прямо звинуватив у цьому провалі ватажка «ДНР» Олександра Захарченка, іронічно назвавши останнього «геніальним полководцем».

Водночас бажання окупантів будь-що відновити контроль над трасою може призвести до гуманітарної катастрофи. МЗС України заявляє, що обстріли позицій ЗСУ у районі Авдіївки призводять не лише до втрат серед військових і мирного населення, а й до знищення критичних об’єктів життєзабезпечення. Керівництво обласного Главку Нацполіції вже направляє до Авдіївки зведений загін кримінальної поліції для стабілізації ситуації та превентивної діяльності стосовно диверсантів, які можуть проникнути в місто.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>