Сварка за мир

10.03.2016

Безрезультатно завершилася наприкінці минулого тижня зустріч «нормандської четвірки» в Парижі. Глави МЗС Франції, Німеччини, України та Росії так і не змогли досягти згоди на переговорах щодо відновлення безпеки на Донбасі й проведення виборів на контрольованих бойовиками територіях. Глава МЗС України Павло Клімкін наполягає, що спочатку учасники Мінських домовленостей (тобто РФ і підтримувані нею бойовики) мають виконувати зобов’язання у сфері безпеки. Тим більше, що обстріли позицій ЗСУ з боку бойовиків лише посилюються. Але глава МЗС РФ Сергій Лавров ледь не маніакально на перше місце виносить питання проведення місцевих виборів на окупованій території (звісно ж, фактично ніким не контрольованих).

У свою чергу, глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр розчарований результатами нормандської зустрічі. Ще й поскаржився, що стосовно кожної німецько-французької посередницької ініціативи, яку вони з таким трудом просувають, Росія й Україна «відчайдушно лаються». За його словами, Київ і Москва повинні нарешті вирішити, чого вони хочуть: щоб конфлікт продовжував «тліти і гноїтися» при постійній загрозі ескалації, або, нарешті, зробити сміливі рішення і знайти компроміси.

Утім європейські дипломати, очевидно, не помічають, що мирного врегулювання на Донбасі не бажають перш за все Кремль та підтримувані ним маріонетки у Луганську та Донецьку. За даними української розвідки, бойовики на сході України готуються до активізації бойових дій із метою розширення підконтрольних їм територій. При цьому ворог накопичує боєприпаси, паливо та бойову техніку, які продовжують надходити з РФ. Представник ГУР Міноборони пан Скібіцький також додає, що існує загроза висадки російських військових на азовському узбережжі України під виглядом бойовиків. Зокрема, ворог продовжує створювати так звану Азовську флотилію, до складу якої забирають катери та баркаси у місцевих підприємців.

У Генштабі ЗСУ підкреслюють, що в бойовиків недостатньо сил для повномасштабного наступу з моря. Але не виключають той факт, що бойовики-«азовці» будуть використовувати судна і катери Чорноморського флоту РФ. Тим більше що, за даними ГУР Міноборони, Росія днями перекинула під Маріуполь підрозділи морської піхоти з анексованого Криму.

Координатор групи «Інформаційний опір» нардеп Дмитро Тимчук додає, що бойовики готуються до організації «внутрішнього і міжнародного» авіасполучення, активно розгрібаючи завали Донецького аеропорту. «Цілком очевидно, що якщо ДАП почне працювати, першими там опиняться не цивільні повітряні судна, а бойові вертольоти і літаки ЗС РФ, — підкреслює пан Тимчук. — Але для запуску ДАП потрібна лише дрібничка: зробити так, щоб він не знаходився під вогневим контролем ЗСУ».

Те, що ворог не бажає вгамовуватися, підтверджує і суха статистика: за словами міністра оборони Степана Полторака, лише впродовж лютого 2016 року бойовики порушили режим припинення вогню понад 1400 разів. Штаб АТО зазначає, що бойовики готують чергові збройні провокації на цьому тижні.

Минулої суботи в бою з ворожими диверсантами на маріупольському напрямку загинуло двоє захисників України (противник у цьому бою зазнав важчих втрат — до 30 осіб убитими). Минулої неділі ще двоє захисників України загинули в районі Авдіївки під час ворожого обстрілу з мінометів.

А в понеділок українські воїни дали відсіч iще одній ворожій ДРГ поблизу Ясинуватої. Того ж дня бойовики намагалися захопити промислову зону у південно-східній частині Авдіївки, але зазнали тяжких втрат: у бою загинули 9 російських окупантів, ще 13 — отримали поранення. Перед наступом ворог обстріляв будинки мирних жителів Авдіївки.

Прізвища загиблих російських загарбників регулярно оприлюднює українська розвідка. Група волонтерів «Вантаж-200 з України в Росію» додає, що від початку окупанції Донбасу тут загинули майже 2,1 тис. громадян РФ, серед яких переважно кадрові військовослужбовці Росії та журналісти.

ДО РЕЧІ

Люди, що перебувають на окупованих територіях Донбасу, живуть в умовах відсутності законності та правопорядку, в зоні конфлікту багато будинків пошкоджені і розграбовані мародерами, йдеться в заяві ООН. В ООН також зазначають, що місцеві адміністрації не працюють, доступ до суспільних послуг обмежений, а продукти харчування і вода дорого коштують.

Глава місії ООН iз прав людини в Україні Фіона Фрейзер додає, що ООН не визнає будь-які «юридичні процеси» на територіях, контрольованих збройними групами на Донбасі, бо вони є нелегітимними, оскільки там не діють міжнародно визнані механізми правосуддя.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>