Окупант лютує

03.03.2016

Позавчора під вечір бойовики різко збільшили кількість обстрілів позицій та опорних пунктів ЗСУ на Донецькому, Маріупольському і Луганському напрямках. У штабі АТО пов’язуть таку активність терористів із черговим раундом мирних переговорів у Мінську, який відбувся учора, та із запланованою на сьогодні в Парижі зустріччю в «нормандському форматі» глав МЗС України, РФ, ФРН і Франції.

«Традиційно перед такими важливими зустрічами ми спостерігаємо ескалацію напруженості. Ми вже не рахуємо зараз, скільки зроблено обстрілів, але ми точно знаємо, що є і загиблі, і поранені, — заявив речник адміністрації Президента з питань АТО Андрій Лисенко в ніч на середу. — Будемо сподіватися, що ця цифра не буде збільшуватися, але ми констатуємо те, що і напруження є, і почали працювати більш інтенсивно розвідувально-диверсійні групи ворога».

Учора ж пан Лисенко уточнив, що протягом позаминулої найгарячішої доби загинули троє захисників України, ще чотирнадцять отримали поранення. Значне загострення ситуації на Донбасі констатують і спостерігачі ОБСЄ.

Крім того, позавчора на Луганщині, між Трьохізбєнкою і Лопаскіно, було скоєно напад на зведену мобільну групу «Щастя» (основним завданням якої є протидія контрабандистам у погонах, що співпрацюють з ворогом на окупованих територіях). За словами голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгія Туки, поранення отримали троє працівників групи: два працівники СБУ та один десантник. Розстріляний «Хамер» групи, на якому вони пересувалися, залишився на місці нападу.

Пан Тука одразу заявив про можливий зв’язок між розстрілом мобільної групи «Ендрю» 2 вересня 2015 року під Щастям (тоді загинули двоє членів зведеної мобільної групи, ще четверо отримали поранення) і нападом на мобільну групу «Щастя» 1 березня 2016 року. За його словами, слідчі вже затримали «людей, яких підозрюють безпосередньо у виконанні злочину, і не хочуть зупинятися на рівні простих виконавців».

Тож незважаючи на те, що вчора з Мінська надійшла непідтверджена інформація, що сторони нібито готові до компромісу і навіть підпишуть якусь угоду, представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний наполягає, що вибори на окупованих територіях Донбасу можуть відбутися лише тоді, коли там буде безпечно.

«Про вибори треба говорити лише тоді, коли буде розв’язана проблема безпеки. Ми готові до діалогу. Але цей діалог має тривати так, як це визначено Мінськими домовленостями. Після припинення обстрілів, після обміну незаконно утримуваними особами тощо», каже пан Безсмертний.

ДО РЕЧІ

У результаті збройної агресії Росії проти України загинули 9 тисяч осіб, більше 20 тисяч отримали поранення, налічується майже 2 млн. переміщених осіб, заявляє глава МЗС України Павло Клімкін. Клімкін також підкреслив, що за два роки агресії РФ на Донбасі «була створена 40-тисячна сильна армія, яка фінансується, оснащується і підтримується Росією під командуванням російських офіцерів».

За даними МЗС України, з моменту початку агресії Росії загинуло понад 2,6 тис. українських військовослужбовців та понад 9 тис. було поранено. «Росія та її маріонетки постійно перешкоджають звільненню понад 130 українських заручників, утримуючи їх у нелюдських умовах, піддаючи тортурам та погрожуючи їм смертною карою у відповідності до карного кодексу СРСР», — наголошують українські дипломати.

У Міноборони додають, що з початку проведення АТО понад 126,7 тис. осіб отримали статус учасника бойових дій.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>