А міни все летять

01.03.2016

Сили антитерористичної операції перебувають на тих позиціях, які було визначено Мінськими угодами. За словами речника Генштабу ЗСУ Владислава Селезньова, ті населені пункти, які «перебували під нашим контролем, i надалі перебувають під нашим контролем, а всі спроби бойовиків якось змінити лінію розмежування наражаються на відповідь сил АТО».

Таку заяву представник Генштабу ЗСУ зробив після того, як наприкінці минулого тижня було здобуто кілька невеличких, але важливих перемог. Зокрема, бойовики покинули багатостраждальне селище Широкине поблизу Маріуполя, і воно повністю перейшло під контроль ЗСУ. Водночас у районі села Зайцеве захисники України не лише відбили наступ ворога, а й перейшли у контрнаступ, витіснивши терористів iз висоти, з якої ті наступали.

При цьому в штабі АТО закликають жителів звільненого селища Широкине не повертатися до своїх домівок, доки сапери не розмінують його. «Залишаючи селище, бойовики замінували майже кожен будинок і поставили десятки розтяжок та мін-пасток, — повідомляють у штабі АТО. — Зараз цей населений пункт у руїнах, понівечений артилерією окупантів. Наші сапери вже знешкодили численні закладки вибухівки у погребах, на подвір’ях та городах, які становлять смертельну небезпеку для мирних мешканців».

Міністр оборони Степан Полторак додає, що бойовики повністю замінували Широкине перед відходом і можуть підірвати його, якщо українські військовослужбовці увійдуть до раніше не контрольованої частини населеного пункту. «Вони намагаються нас упіймати хоч на чому-небудь, вони намагаються нас провокувати, аби ми увійшли до Широкиного, а потім вчинити там терористичні акти і нас же звинуватити в тому, що ми порушили переговори, що ми першими увійшли. Дії бойовиків — удар у спину, підступний удар», — відзначив міністр Полторак.

Проте бойовики продовжують провокативні обстріли захоплених ними ж населених пунктів — Старомихайлівки та Донецька, щоб звинуватити у цьому ЗСУ. За даними Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню, за останню декаду лютого бойовики здійснили майже 600 обстрілів (кожен п’ятий обстріл — iз важкого озброєння, забороненого Мінськими угодами). Найбільше не йметься терористам iз Горлівки та Донецька.

Керівник Луганщини Георгій Тука повідомляє, що останнім часом активізувалися і бойовики терористичної «ЛНР». Зокрема, терористи знову обстрілюють iз мінометів та протитанкових гранатометів «Спис» околиці Попасної та позиції ЗСУ поблизу міста Золоте.

Минулої п’ятниці у бою з ворогом поблизу Гранітного загинув один захисник України. Водночас ГУР Міноборони встановило чергові втрати серед російських диверсантів: минулої п’ятниці у районі Зайцевого загинуло 5 окупантів, ще 9 отримали поранення.

ДО РЕЧІ

Військові сапери знешкодили понад 29,6 тис. мін і вибухових пристроїв із початку антитерористичної операції, повідомляє речник Міноборони Олексій Чорнобай. За його словами, лише протягом минулого тижня — 641 вибухонебезпечний предмет.

Начальник групи координації протидії саморобним вибуховим пристроям Міноборони Сергій Зубаревський додає, що для повного розмінування Донбасу потрібен не один мільярд гривень і не менше 10-15 років часу.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>