Мар’їнка немов більмо

23.02.2016

Дані української розвідки та різке збільшення кількості обстрілів бойовиками позицій ЗСУ в останні тижні — все це вказує на бажання ворога відновити активні бойові дії на Донбасі. Утім до повномасштабного наступу ворог так і не перейшов. Чи то через мінливу погоду, яка здатна «зупинити» російські танки, чи тому, що насправді ворог лише бажав «пограти м’язами» перед черговим раундом мирних переговорів — думки експертів з цього приводу суттєво різняться.

Проте загроза збройного наступу окупантів залишається. За даними представника ГУР Міноборони Вадима Скібіцького, помічник президента РФ Владислав Сурков упродовж лютого вже двічі відвідував окуповані території на сході України: спочатку Луганськ, пізніше — Донецьк.

«Під час останнього візиту Суркова розглядалося питання відновлення бойових дій. Основною метою таких дій російських окупаційних військ вважається вихід на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей, — стверджує пан Скібіцький. — Крім того, під час візиту Суркова обговорювалося питання про залучення структур ФСБ Росії для дестабілізації ситуації в Харківській, Запорізькій та інших областях».

Ще минулого четверга штаб АТО повідомляв, що протягом доби бойовики планують захопити Мар’їнку. Однак минуло чотири доби, а Мар’їнка лишається під українським контролем. Звісно, таке повідомлення штабу АТО могло упередити агресивні наміри ворога. Хоча всі дні найгарячіше було саме навколо цього, наближеного до Донецька, міста. Отже, українська Мар’їнка залишається для донецьких терористів немов більмо на оці.

Саме на це місто припадає останніми днями найбільша кількість обстрілів із зеніток, мінометів і гранатометів. Саме тут захисникам України найбільше дошкуляють ворожі снайпери. Навіть представник російської сторони СЦКК змушений був підтвердити місії ОБСЄ той факт, що бойовики обстрілюють позиції сил АТО в районі Мар’їнки.

За даними ГУР Міноборони, в останні дні саме під Мар’їнкою загинули 9 кадрових російських військових, трупи яких приховано вивезено до РФ. Ще одну російську ДРГ знищено на Маріупольському напрямку — прізвища і звання трьох загиблих окупантів оприлюднили українські розвідники. У ГУР Міноборони додають, що бойовики з Новоазовська готуються до морської десантної операції, їхні лави вже таємно посилено морськими піхотинцями Чорноморського флоту РФ.

Утiм під час ворожих обстрілів минулих вихідних під Мар’їнкою загинув і один захисник України. За непідтвердженими даними, ще один український воїн загинув у цій місцевості від кулі снайпера під час обміну полоненими. Ще 11 військових ЗСУ отримали поранення саме біля Мар’їнки внаслідок необережності: один iз бійців, виходячи з автобуса, не помітив розтяжку з гранатою.

Не дивно, що до Мар’їнки через постійні обстріли днями направлено додаткові сили поліції — бійців спецпідрозділу «Сокіл» та спецпризначенців главку поліції Донеччини. Вулиці міста патрулюють посилені наряди. «Вони здійснюють контрдиверсійні заходи, направлені на припинення спроб проникнення розвідувально-диверсійних груп терористів, перевезення нелегальної зброї. Спецоперація проводиться на території міст Мар’їнки та Красногорівки», — зазначають у Нацполіції.

ДО РЕЧІ

 

Повноважний представник Росії в контактній групі з врегулювання ситуації в Донбасі Борис Гризлов наполягає, що Україна має ухвалити закон про широку амністію (тобто для всіх бойовиків), щоб реалізувати принцип обміну полоненими у форматі «всіх на всіх». Однак уповноважена Президента України з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, нардеп Ірина Геращенко розкритикувала таку вимогу російської сторони. Пані Геращенко, утім, відзначає, що одним iз наслідків роботи мінської групи є те, що на окупованому бойовиками Донбасі припинилися катування заручників.

20 лютого з полону бойовиків було звільнено трьох українських вояків — Сергія Гарнагу, Сергія Дмитрука та Олександра Макуху, згодом терористи звільнили ще одного заручника — солдата Вадима Кирпиченка. За трьох своїх захисників Україна віддала п’ять бойовиків та священника. За даними Геращенко, у полоні бойовиків на території тимчасово окупованого Донбасу залишаються 134 українці.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>