І знову «Град»

19.02.2016
І знову «Град»

Ескалацію напруги на Донбасі нарешті побачила і місія ОБСЄ. За словами заступника голови місії ОБСЄ на Донбасі Олександра Хуга, найбільше порушень зафіксовано в районі Горлівки та Донецького аеропорту.

«Зараз ми спостерігаємо нове явище, яке викликає занепокоєння: сторони підійшли дуже близько один до одного на лінії зіткнення. Це ми спостерігали в районі Зайцевого і Жованки, в Пісках і на Спартаку», — каже пан Хуг. І додає, що сепаратисти продовжують обмежувати свободу пересування спостерігачів місії, часто погрожують та іноді відкривають вогонь у бік патрулів ОБСЄ.

Дивує, що Олександр Хуг відзначає при цьому зменшення кількості обстрілів бойовиками позицій ЗСУ з важкого озброєння. Адже у ніч на середу ворог уперше за останні кілька місяців застосував реактивну артилерію: окупанти накрили опорні пункти ЗСУ в Первомайському та Невельському вогнем з систем залпового вогню «Град». За даними української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню (СЦКК), по позиціях сил АТО бойовики випустили щонайменше 7 снарядів iз РСЗВ «Град» iз боку окупованої Старомихайлівки. Докази застосування бойовиками озброєння, яке давно мало бути відведене на встановлені Мінськими домовленостями відстані, передано спостерігачам ОБСЄ.

Через постійні обстріли вже вдруге за останні кілька днів закрито пункт пропуску в Мар’їнці. За даними української військової розвідки, російські загарбники днями обстріляли з артилерії житлові квартали окупованого Луганська. Звісно ж, щоб потім звинуватити у цьому українську армію.

Загалом позаминулої доби бойовики здійснили майже 50 обстрілів (переважно прицільних), у тому числі з артилерії 122-мм калібру. Внаслідок бойових дій один захисник України загинув (підірвався на ворожій розтяжці у Пісках), ще троє отримали поранення.

На думку радника голови СБУ Юрія Тандіта, бойовики активно обстрілюють позиції українських вояків, у тому числі з важкої артилерії, намагаючись «говорити із ЗСУ з позиції сили». «Ця їхня позиція підказує нам, що ми йдемо у правильному напрямку. Ми все одно будемо захищати нашу територію», — каже пан Тандіт.

У свою чергу, начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко заявляє, що українським військовим не заборонено відповідати вогнем у відповідь на обстріли бойовиків. Заборонено лише провокувати ворога на відкриття вогню. «Я особисто всім командирам, починаючи від командирів роти, довів: якщо по них ведеться вогонь, рішення про вогонь у відповідь — це їхнє особисте рішення і їхня особиста компетенція», — сказав головнокомандувач ЗСУ.

А ТИМ ЧАСОМ...

Для постраждалих внаслідок бойових дій на Донбасі необхідно 298 млн. доларів гуманітарної допомоги, вважає координатор системи ООН Ніл Уокер. Позавчора гуманітарне співтовариство представило план гуманітарного реагування для України у 2016 році. Наразі вдалося зібрати 17 млн. доларів для реалізації даної програми. За оцінками ООН, допомоги потребує 2,7 млн. громадян України, які проживають на окупованій частині Донецької і Луганської областей, ще 800 тис. осіб проживають безпосередньо поблизу лінії розмежування в зоні проведення АТО.

Водночас учора на окуповані території Донбасу вдерся вже 49-й так званий «гумконвой» iз Росії, перший у цьому році. Понад сто вантажівок нібито привезли продукти, підручники тощо. Утім, раніше неодноразово фіксувалося, що в російських конвоях завозили боєприпаси, озброєння, паливно-мастильні матеріали. Назад вивозили трупи російських військових, що загинули на Донбасі.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>