Ні в’їзду, ні виїзду

12.02.2016

Події останніх днів засвідчують наміри бойовиків спровокувати на окупованій території Донбасу гуманітарну катастрофу та перекласти відповідальність за це на владу України. У цьому переконаний керівник української сторони СЦКК, генерал-лейтенант Андрій Таран. Нагадаємо, що на минулому тижні через постійні обстріли з боку бойовиків було закрито КПВВ «Зайцеве», тож пропускний пункт поблизу Мар’їнки залишився єдиним у Донецькій області, через який мирні мешканці могли перетинати лінію розмежування. Утім позавчора на цьому пункті пропуску сталася трагедія: на ворожій міні підірвався пасажирський мікроавтобус, який намагався об’їхати чергу з машин по ґрунтовій дорозі, внаслідок чого загинуло четверо цивільних.

«Своїми підступними діями бойовики прагнуть змусити українську сторону закрити і цей пункт пропуску», — зазначає генерал-лейтенант Таран. — А потім бойовики, з притаманним їм цинізмом, звинуватять українську владу у гуманітарній катастрофі».

Закриття пукту в’їзду-виїзду у Мар’їнці через постійні обстріли бойовиків не виключають і в Раді нацбезпеки і оборони. За словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, не було жодного дня, коли б українські позиції не обстрілювали. Тож українська влада закриває ті чи інші КПВВ «не для того, щоб когось покарати, а для захисту життя наших громадян».

Позаминулої доби ворог переважно з мінометів та гранатометів відкривав вогонь по опорних пунктах ЗСУ більше п’ятдесяти разів (били, в тому числі і по Мар’їнці). Як повідомляє прес-центр штабу АТО, найнапруженішою є ситуація у передмістях Донецька та Горлівки. Поблизу Авдіївки на розтяжці підірвалося троє захисників України, один із них загинув на місці. Ще одного бійця було поранено під час обстрілу Кодими.

Водночас голова Луганської військово-цивільної адміністрації Георгій Тука вважає реальним повернення окупованого Донбасу під контроль Києва до кінця року винятково дипломатичними й санкційними заходами. Для цього потрібні «посилення фінансово-економічного тиску на Росію з боку міжнародного співтовариства» та виведення з Донбасу окупаційних російських військ.

«Це абсолютно реально. Тим більше що в деяких окупованих районах Луганської області 65-70% проукраїнського населення. Не все так погано, як нам намагається впарити ця гоп-бригада, — упевнений пан Тука. — Я противник військових заходів. Це від України вимагатиме величезних фінансових витрат, призведе до чергових невиправданих жертв по обидва боки. Та й навіщо нам відвойовувати те, що потім доведеться за свої кошти відбудовувати?».

«Губернатор» Тука також вважає, що ескалація конфлікту в зоні АТО в останні місяці — «це демонстрація сили напередодні чергового етапу мінських переговорів і провокація, щоб викликати реакцію українських військових у відповідь і потім звинувачувати їх в обстрілі мирних міст».

ДО РЕЧІ

Проросійські бойовики на окупованій частині Донбасу затоплюють шахти й приводять у непридатність низку підприємств, заявляє голова Луганської військово-цивільної адміністрації Георгій Тука. Він вважає, що після звільнення частини сходу Україні буде непросто відновити їхню роботу. «На жаль, я спілкувався з фахівцями, які займалися відновленням інфраструктури в Грузії після того, як там побували росіяни. За їхнім досвідом: коли вони йдуть, то після себе залишають випалену землю. Цілеспрямовано знищується інфраструктура — лікарні, школи, мости, підприємства», — зазначив Тука. І додає, що на окупованій території не припиняється вивезення наших підприємств на територію Росії, є також чимало фактів, коли підприємства просто вивозяться як металобрухт.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>