Ганебні попадання

12.02.2016
Минуло кілька днів після приголомшливої погоні нічним Києвом, унаслідок чого загинула людина, а резонанс у суспільстві не вщухає. У соцмережах спостерігається бурхливе обговорення і суперечки на тему, хто правий, а хто винний. Користувачі розділилися на два табори.

Праві

Блукаючи у мережі «Фейсбук», я натрапила на пост генпродюсера Євгена Фешака, який вирішив влаштувати опитування для з’ясування статистики. «Отже, можемо підбити підсумки вчорашнього голосування по темі розстріляного БМВ. Більше 4000 опитаних вважають поліцію правими, трохи більше 150 людей — винними! А тепер запитання до тих хто каже, що стріляти не потрібно! Нижче — відео, на якому п’яний утікає від поліції і збиває вагітну жінку. За нього ви б теж заступились? Чи все-таки варто було розстріляти машину до того, як він це зробив?»

Журналіст Вахтанг Кіпіані також вважає, що поліцейські діяли в рамках закону, але основна проблема — у сприйнятті цього громадянами. «Грузинський досвід свідчить — таких скандалів як зі стріляниною по BMW буде ще багато. Ми матимемо проблеми, поки громадянину не прийде в голову проста ідея, що втікати від поліції — це в усіх варіантах «хлопотноє дєло», а суспільство матиме нульову толерантність до злочинів незалежно від того, хто їх вчинив і за яких обставин».

Неправі

«Окрім стрілянини, існує мінімум із десяток різних способів зупинки автомобіля. Тому, як і раніше, система правоохоронних органів (поліція), буде відмазувати своїх. Нічого в країні не змінюється», — прокоментував журналіст Олександр Коваленко.

«Трагедія, яка сталася днями в Києві, коли поліція розстріляла БМВ, це дуже небезпечний прецедент. Якщо не буде належної оцінки події з боку держави, це може стати початком страшних процесів, — наголосив політик та бізнесмен Євген Червоненко. — Що я виніс із цього інциденту. 1. Брехня. Ніякої зброї у них не було, наркотики — не доведені. 2. Відсоток влучення поліцейськими в автомобіль менше 10% — це ганьба. 3. Чому стріляли в лобове — питання для чесних слідчих. 4. Підготовка з кермування нової поліції вкрай незадовільна».

Начальник Департаменту патрульної поліції Національної поліції України Євген Жуков повідомив, що столична прокуратура відкрила за даним фактом кримінальне провадження за ч. 3 ст. 365 КК України (Перевищення влади або службових повноважень, що спричинили тяжкі наслідки) і перевіряє правомірність дій співробітників патрульної поліції, а поліцейських, які брали участь у погоні, на час перевірки відсторонено від служби.

Очільниця Національної поліції України Хатія Деканоїдзе заявила, що патрульні поліцейські уповноважені у виняткових випадках застосовувати вогнепальну зброю для зупинення транспортного засобу шляхом його пошкодження, якщо водій своїми діями створює загрозу. «З огляду на суспільний резонанс, я хочу заявити, що Національна поліція займає абсолютно відкриту позицію і конструктивно співпрацює зі слідством у правовому полі», — додала Деканоїдзе.

Тим часом стало відомо, що в крові вбитого 17-річного Михайла Медведєва експертиза не виявила жодних слідів алкоголю чи наркотиків, повідомили у «Фейсбуці» знайома покійного Катерина Кувіта та блогер Паша К. Кашчук. «Сьогодні я розмовляв із мамою вбитого хлопчика. Сім’я проста, ніяким мажорством не пахне. Мама дізналася про смерть сина, коли почала його шукати вранці (хлопчик завжди попереджав, якщо затримувався), і, побачивши сюжет в інтернеті, впізнала його по черевиках. Поліція навіть не спромоглася повідомити мамі про смерть сина», — написав блогер.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>