Ультиматум без підпису

29.01.2016
Ультиматум без підпису

Роман Безсмертний.

У Мінську в рамках переговорів Тристоронньої контактної групи триває запекле дипломатичне протистояння між Україною і Росією. Представник РФ Борис Гризлов наполягає, що Донбас має законодавчо отримати особливий статус на постійній основі, юридично закріплений в одній зі статей Конституції, а не в перехідних положеннях основного закону. Тим самим РФ разом із підконтрольними бойовиками фактично висунула ультиматум Україні.

Звісно, ці «хотєлки» Кремля категорично не прийнятні для офіційного Києва, представники України не втомлюються заявляти, що процедура щодо внесення змін до Конституції перебуває в розпорядженні суверенного українського народу і його представницького органу — Верховної Ради. Тож російські переговірники вдаються до брудної гри. Так, представник України в політичній підгрупі ТКГ Роман Безсмертний заявляє про певні маніпуляції опонентів, які відбулися позавчора ввечері.

«Усе це складова інформаційної війни проти України як держави і суспільства, і це війна проти тих, хто веде переговори з українського боку, — каже Безсмертний. — Документи щодо змін до Конституції, про які говорив Борис Гризлов, ми побачили за 30 хвилин до завершення роботи. Хоча ця вакханалія відбувалася з 11-ї ранку. Ці «документи» ми побачили у вигляді якихось аркушiв без адреси і підпису. Тобто протягом дня відбувалася певна гра».

За його словами, цей ультимативний папірець росіян і бойовиків Донбасу «має відношення до процесу, як я до балету». «Тому записки без адреси і підпису треба гвинтом чіпляти, а не передавати українській делегації і тим більше представнику і головуючому від ОБСЄ Мартіну Сайдіку», — каже Безсмертний. І наголошує, що в тих документах Автономна Республіка Крим і місто Севастополь визнані як територія України!

І це при тому, що в Мінську знову не вдалося домовитись про звільнення заручників, оскільки це питання заблокували представники окупованих районів Донбасу. Під час перемовин у Мінську представник ОБСЄ Ертурул Апакан звинуватив бойовиків у постійному порушенні режиму тиші з використанням важкого озброєння. Численні факти таких порушень днями зафіксували спостерігачі місії на лінії розмежування: переважно в районі Горлівки, Донецького аеропорту і в Дебальцевому.

До речі, через збільшення кількості обстрілів бойовиками позицій сил АТО українська сторона СЦКК кілька десятків разів на добу змушує російську сторону Спільного центру зупиняти вогонь та вводити режим «тиші». Лише у січні 2016 року режим припинення вогню вводився майже триста разів.

ТИМ ЧАСОМ

У Страсбурзі в період засідання Парламентської асамблеї Ради Європи відбулася презентація видання «Книга злочинів Російської Федерації в Україні в 2014—2015 роках», яка орієнтована на західних парламентаріїв. У виданні містяться дані про анексію Криму, збитий рейс MH-17, обстріл Маріуполя, трагедію в Іловайську та інші епізоди війни, тортури, переслідування кримських татар тощо. У презентації взяли участь дві дівчинки з Донеччини, кожна з яких втратила ногу під час обстрілу: 10-річна Наталя Лафазан iз Сартани (її мама загинула) та 8-річна Таня Чорнобай iз Вуглегірська (втратила всіх друзів, які ховалися разом від російських ракет iз «Градів»).

У злочинах бойовиків зізнався і ватажок «ДНР» Олександр Захарченко: під час зустрічі зі студентами він фактично визнав, що влітку 2014-го очолювані ним терористи практично повністю знищили село Кожевня, яке поряд iз кордоном iз РФ. Але забув додати, що до знищення села доклалася й російська реактивна артилерія, яка вела вогонь iз російської території.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>