Бойовики «морозяться»

22.01.2016
Бойовики «морозяться»

Жодного прогресу не демонструють перемовини політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи у Мінську. За словами представника української сторони Романа Безсмертного, сторона бойовиків укотре відкинула можливість участі українських партій у виборах на окупованій частині Донбасу, як і пропозиції щодо участі ЦВК у виборчому процесі. Навпаки, бойовики затято наполягають на створенні тимчасових Донецької і Луганської виборчих комісій і виступають категорично проти залучення українських судів для вирішення виборчих спорів.

Крім того, сторони не змогли домовитися щодо переліку населених пунктів, де мають відбутися вибори, а також щодо того, хто саме має забезпечувати безпеку місцевих виборів. Наступне засідання ТКГ у Мінську відбудеться 27 січня.

«Суть нашої позиції полягає в тому, що на етапі припинення вогню ми вийдемо на залучення контингенту ООН чи іншої міжнародної організації. Але вони наполягають, що тільки «народна міліція» має це контролювати. Категорично заперечують проти участі ЗСУ чи Нацгвардії в процесі забезпечення безпеки виборчого процесу», — каже пан Безсмертний. І додає, що відсутність компромісу в Мінську пояснюється загостренням ситуації на лінії розмежування.

У свою чергу, директор Департаменту політики і комунікацій МЗС України Олексій Макєєв наголосив, що «американська, німецька і французька сторони наполягають, що Росія як сторона домовленостей має їх виконувати», при цьому починаючи з першого пункту.

«Усі ми читаємо книжку з початку, читаємо угоди з першого пункту — припинення вогню, відведення зброї, контроль СММ ОБСЄ, допуск до всієї території, обмін всіх заручників. Коли Росія каже виконувати пункт 11, ми кажемо, давайте виконаємо пункти 1,2,3,4 і 5, — каже пан Макєєв. — Щоб провести вибори, треба зробити, щоб танки не заїжджали на виборчі дільниці й щоб туди не забігали російські солдати!».

Те, що бойовики всіляко затягують виконання Мінських домовленостей і не дотримуються режиму тиші, обурює і представника України в ТКГ Леоніда Кучму. «Без припинення вогню і дотримання режиму тиші, без повноцінного відведення важких озброєнь і підтвердження цього відведення СММ ОБСЄ, без відновлення нашого контролю над українсько-російським кордоном неможливо говорити ні про вибори, ні про зміни в Конституції України, не кажучи вже про вирішення гуманітарних, економічних проблем і питань розмінування», — підкреслює екс-Президент України.

«Очевидно, що без повного і всеохопного виконання безпекових пунктів Мінських угод ми не можемо переходити до політичних пунктів, — додає учасник перемовин, нардеп Ірина Геращенко. — І щоб ініціювати постановку остаточного голосування змін до Конституції, конче необхідно, аби Росія та бойовики продемонстрували реальний прогрес у виконанні Мінських угод. І тиснути потрібно на країну-порушника й окупанта: РФ. Адже Україна виконує всі пункти Мінських угод».

Єдине, про що наразі домовилися у Мінську: розмінування територій на Донбасі має завершитися до 21 березня. За словами спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, наразі розміновано лише дві з дванадцяти ділянок.

ДО РЕЧІ

Міністр оборони Степан Полторак заявив, що українська армія готова до зміни тактики незаконних збройних формувань у зоні АТО на Донбасі. Керманич Міноборони запевняє, що якщо бойовики підуть у наступ, Збройним силам є чим їм відповісти. Але не йдеться про наступ Української армії, а лише про готовність дати відсіч ворогу.

«Ми вимагаємо чіткого виконання Мінських угод, самі їх виконуємо. Те, що стосується дій терористичних угруповань, ви знаєте, — їх дуже складно передбачити. Але ми до зміни їхньої тактики готові й не будемо чекати, коли вони підуть у наступ, — заявив міністр Полторак. — Якщо вони поводитимуться агресивно, перейдуть у наступ, нам є чим їм відповісти».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>