Ведмідь має піти

21.01.2016
Ведмідь має піти

Українська сторона погодиться на вибори на окупованій території Донбасу за умови, зокрема, допуску ОБСЄ на окуповані території.

Представники Євросоюзу м’яко натякають офіційному Києву, що без проведення виборів на окупованій частині Донбасу є можливим загострення збройного конфлікту. Як зазначає міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, чим довшою буде імплементація Мінських угод, тим вищим є ризик загострення конфлікту на Донбасі.

На його думку, Україна має якнайшвидше ухвалити відповідний закон про вибори, бо перемовини з цього питання у Мінську тривають безрезультатно вже шість тижнів. Тоді як раніше на різних рівнях було погоджено, що закон має бути ухвалений до кінця січня.

«Коли вони зволікають з виборами, це відкладає перспективи стійкого вирішення конфлікту. І проблема не в тому, що виконання положень Мінських угод розтягується у часі, а в тому, що обидві сторони стають усе нетерплячішими і росте загроза нової ескалації», — заявив пан Штайнмаєр в інтерв’ю чеським ЗМІ. При цьому глава МЗС ФРН погоджується, що «для проведення виборів мають бути створені належні умови».

У свою чергу, українська сторона вже в черговий раз нагадує (в тому числі і європейським партнерам), що погодиться на вибори на окупованій території Донбасу лише за умови виконання низки важливих передумов.

«Це підключення українських медіа, роззброєння бойовиків, відведення техніки, допуск ОБСЄ на окуповані території і в першу чергу — до кордону українсько-російського, де має бути повернуто український контроль, виведення іноземних військ», — нагадує уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації на окупованому Донбасi, нардеп Ірина Геращенко. За її словами, серед іншого, необхідно скасувати результати псевдовиборів, які бойовики оголосили в листопаді 2014 року.

Водночас у штабі АТО повідомляють, що ворог знизив кількість обстрілів і провокацій останнiми днями. Найнапруженішою залишається ситуація тільки в районі Донецького аеропорту. Позаминулої доби поранено одного захисника України поблизу Мар’їнки, загиблих немає. Військові розвідники додають, що Росія продовжує постачати боєприпаси та матеріально-технічні засоби на окупований Донбас.

ДО РЕЧІ

 

У зоні АТО планують побудувати три телевежі для розширення українського мовлення. За словами радника міністра з питань функціонування телерадіомовлення Олександра Бригинця, ці телевежі побудують у цьому році, до того ж «там, де сигнал ловить дуже погано або відсутній узагалі, буде встановлено передавачі локально».

«Це дозволить забезпечити невеличкі населені пункти та райони, які відірвані від українського інформаційного простору, принаймні обласним державним телебаченням», — каже пан Бригинець.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>