ЦАП-відбувайло

21.01.2016
ЦАП-відбувайло

Центр обслуговування громадян в Одесі працює заледве чотири місяці, а вже встиг здобути прихильність одеситів і набити оскомину ворогам «губернатора». Наразі Центр надає послуги з реєстрації громадян, бізнесу, майна, громадських організацій та видачі паспортів. Під час його відкриття Міхеїл Саакашвілі обіцяв, що це буде сучасна служба, в якій без хабарів зручно і комфортно люди зможуть вирішити свої питання.

Здавалося б, нічого незвичного, нормальна практика для цивілізованої країни, але тим дивнішим видається ажіотаж, який викликав звичайний відгук у Facebook про роботу Центру: «Сьогодні дружина поїхала в створений Саакашвілі сервісний центр, щоб дізнатися, які документи потрібні для оформлення квартири. Заодно й оформила. Двадцять хвилин безплатна консультація юриста і ще година на реєстрацію, очікування свого номера на табло та оформлення. Це при тому, що вона не готувалася. З собою не було ні грошей, ні довідок, ні необхідних ксерокопій. Усі документи підготували на місці, а вартість оформлення виявилася нижчою за 4$. Результат можна буде забрати через п’ять днів. Рік тому «рішали», нам називали мінімальну ціну 400$ і термін два тижні. Офіційно потрібно було місяць бігати по довідки, з перспективою все одно отримати відмову за формальними ознаками», — написав на своїй сторінці блогер Юрій Христензен.

Пост за кілька днів набрав тисячі лайків та перепостів і викликав жваву дискусію, до якої долучилися не лише місцеві юзери, які підтримали Юрія, а й користувачі з Росії, які стверджували, що в них такі центри функціонують уже кілька років, але досі не дійшли описаного рівня сервісу.

На позитивний відгук відреагував і Міхеїл Саакашвілі: «Олігархічні ЗМІ ведуть проти нас оскаженілу кампанію з очорнення. Я сам вважаю, що ми поки що зробили набагато менше, ніж хотілося б поміняти в області. Все ж дуже цінні такі відгуки наших громадян у соцмережах, вони допомагають зберігати і розвивати те, що вже досягнуто», — прокоментував ситуацію «губернатор».

Утім не можна говорити про те, що у новому Центрі все ідеально. Досі не стихають закиди до голови ОДА на рахунок того, що на приміщення Центру були витрачені невиправдано великі кошти. Мовляв, чому відмовилися від будівлі на околиці міста, на ремонт якої вже витратили 40 мільйонів бюджетних гривень, а взяли в оренду дороге комерційне приміщення в центрі (за 1 мільйон гривень на рік за 1649 м2), до того ж і там зробили ремонт на додаткових 10 мільйонів; сам Саакашвілі пропіарився на відкритті Центру (нагадаємо, центр 16 жовтня минулого року відкривав Президент iз великою помпою. — Ред.), а зрештою, фінансувати й утримувати його повинна не область, а місто.

Куратори Центру змушені вперто відбиватися від таких «нападів» з боку, як вони кажуть, зацікавлених і заангажованих місцевих ЗМІ. Стверджують, 40-мільйонний «золотий» офіс ремонтували не вони, а місцеві політикани (які зараз найгучніше обурюються), та й зовсім він не підходить для виконання поставлених перед службою цілей, а обраний ними офіс відповідає усім вимогам і коштує розумних грошей: «Трирічна робота з «облаштування» будівлі «Чорномор’я» на пл. Дерев’янко під Центр адмінпослуг, де майже 40 мільйонів гривень просто замурували в стіни, була спрямована не на результат, а на сам процес. 1800 м2 цієї будівлі профнепридатні — вузькі коридори, маленькі кабінети — все, що потрібно для того, щоб хабарництво в сферах адмінпослуг тривало», — прокоментував ситуацію координатор проекту «Центр обслуговування громадян» Артур Аміров.

Це не єдиний фінансовий скандал, який розгорнувся навколо служби. Перед Новим роком місцева преса поширила інформацію, що амбітний проект Саакашвілі буквально на межі закриття, адже працівники Центру відмовляються працювати. Як з’ясувалося, там дійсно були проблеми з виплатою обіцяних заробітних плат. Працівники ЦОГ ніяк не могли дійти згоди з департаментом надання адміністративних послуг міськради, частиною якого є новий центр. Перед оголошенням конкурсу на посади в Центрі директор департаменту Євгенія Абрамова, як виявилося, доволі голослівно обіцяла зарплати по 2970 грн. навіть людям без досвіду роботи в держорганах. Згодом виявилося, що за українським законодавством це неможливо. Замість обіцяних 3000 на руки реально видали на тисячу менше. Попри це співробітники не відмовлялися працювати і про закриття Центру не йшлося.

Відбілювати репутацію ЦОГ доводиться чи не щодня. Але простим одеситам переважно байдуже, хто за що платить, головне — вони відчули, що отримати довідку чи оформити паспорт — більше не подвиг.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>