Мир на ведмежих умовах

19.01.2016

Учора до України з дводенним візитом прибули спецпосланці канцлера Німеччини Ангели Меркель та президента Франції Франсуа Олланда — Крістофер Хойсген і Жак Одібер. Мета приїзду: обговорення шляхів інтенсифікації виконання Мінських угод, зокрема повного припинення вогню з боку бойовиків, відведення Росією важкого озброєння і звільнення всіх заручників. Нагадаємо, що з 13 пунктів комплексу заходів iз виконання Мінських угод щодо врегулювання на Донбасі повністю не був виконаний жоден, тому мінський формат був продовжений на 2016 рік.

Напередодні представник РФ у контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Борис Гризлов дав російським ЗМІ інтерв’ю, в якому намагався представити власну країну не державою-агресором, а посередником, якого не слухають бойовики. А щодо офіційного Києва, то це саме там нібито не виконують Мiнськi угоди, а не в Москві.

І це притому, що, згідно з даними німецьких ЗМІ, РФ лише на виплату пенсій і зарплат у так званих «ДНР» і «ЛНР» витрачає близько 1 млрд. євро на рік. І це без вартості боєприпасів, які регулярно надходять на Донбас у російських «гумконвоях». За словами «губернатора» Луганщини Георгія Туки, лише впродовж двох останніх місяців бойовики отримали від РФ близько 15 тис. тонн боєкомплектів.

Натомість пан Гризлов жодної ролі Москви у конфлікті не бачить і вважає, що бойовики на Донбасі не дотримуються режиму тиші лише через те, що « до них не доходить»: мовляв, «команди, які приймаються на самому верху, не доходять до самого низу». Ще й зробив закид у бік ЗСУ, мовляв, вони теж пострілюють. Російський політик-«важковаговик» також закидає Україні, що вона «досі не погодила з Донбасом і не прийняла поправки до Конституції та поправки до Закону про особливий статус» (ці пункти домовленостей є найбажанішими для Кремля, при цьому керівництво РФ бажає політичних змін в Україні без виведення з Донбасу власних окупаційних військ та передачі Україні контролю над кордоном. — Авт.).

«Сторін лише дві: це Донбас і Київ», — каже пан Гризлов, тим самим натякаючи, що Росія ледь не «біла й пухнаста». На думку ж відомого аналітика та публіциста Віталія Портникова, така позиція Москви є не що інше, як звичайна маніпуляція очевидними фактами. Адже на перемовинах у Мінську немає «Донбасу і Києва», а є — Росія та Україна.

«Російська сторона окупувала частину української території і саме тому перебуває під санкціями, які допомагають знищити економіку агресивного режиму, — зазначає пан Портников. — Підкреслюю, саме Росія, а не якась фейкова «ДНР» перебуває під санкціями. Саме Росія хоче санкцій позбутися. І саме Росія не повинна такий шанс отримати у випадку, якщо наша територія не буде звільнена від окупаційних військ і найманців».

Але поки що про це не йдеться. Бойовики не припиняють провокаційно обстрілювати позиції ЗСУ (розраховуючи на вогонь у відповідь), а минулих вихідних ворожі снайпери вчергове обстріляли ще й патруль місії ОБСЄ поблизу Мар’їнки. Ніхто зі спостерігачів не постраждав (кулі розбили лише заднє скло авто), але патруль одразу покинув місце НП.

«Події останніх кількох днів свідчать про цілу низку спланованих кроків інформаційної операції проросійських сепаратистів iз метою звинуватити ЗСУ у невиконанні мінських домовленостей та їх дискредитації. Усі вони були пов’язані з намірами бойовиків використати робочу поїздку в зону конфлікту заступника голови місії ОБСЄ Александра Хуга на свою користь», — зазначає керівник української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню Андрій Таран.

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора під адміністрацією Президента відбувся мітинг військових, які вимагали завершення розслідування справи Іловайської трагедії. Банкову пікетували представники «Іловайського братства» — бійці батальйону «Донбас», Нацгвардії, ЗСУ та інших добровольчих батальйонів, які в серпні 2014 року були в Іловайську. Екс-комбат «Донбасу», нардеп Семен Семенченко стверджує, що направити справу до суду перешкоджає саме АП. Адже, згідно з висновками проміжного звіту комісії ВР, ще наприкінці 2014 року вказувалося, що в Іловайській трагедії винні тодішній міністр оборони Валерій Гелетей і начальник Генштабу Віктор Муженко, «які не вжили жодних заходів для відбиття російського наступу, що призвело до оточення військ». Слідство тривало до серпня 2015 року, після чого військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що потрібно ще трохи часу для збору додаткових матеріалів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>