«Ми всі — із дитинства!»

15.01.2016

Відразу після новорічних свят працівники Черкаського обласного краєзнавчого музею взялися за нову роботу. Вони планують обладнати унікальну експозицію, котру умовно назвали «Ми всі — із дитинства!».

Отож уже оголосили серед черкащан про збір речей, котрі супроводжували кожного з нас іще в ту пору, коли ми безперешкодно ходили під стіл пішки. Бо чимало артефактів із минулого, зазначають науковці музею, у кожній родині нині зберігається на горищах, у коморах чи на дачах. Тому музейники й просять черкащан провести у своїх домівках ревізію та поділитися тими речами з історією, яку будуть споглядати інші покоління.

«Це не обов’язково мають бути предмети, виготовлені в часи СРСР, як дехто думає. Ми збираємо спогади про дитинство — це може бути одяг, іграшки, настільні ігри, книги, зошити, портфелі, словом усе, що навіює людині спогади про її далеке минуле», — розповідає «Україні молодій» директор обласного краєзнавчого музею Алла Кушнір.

Пані Алла каже, що вже можна похвалитися першими такими експонатами. Ті, хто почув оголошення про майбутню виставку, несуть до музею дорогі серцю речі.

«Жінка привезла дитячий візочок. Її сину вже 22 роки, він студент, а коляска збереглася. Ще одна мама подарувала нам зошит для прописів, я сама такого не бачила», — веде далі Алла Андріївна.

За її словами, черкащани принесли також лижі, санчата, хокейну клюшку, майже нову шкільну форму радянського зразка, зібрання іграшок «Кіндер-сюрприз».

У краєзнавчому музеї зазначають, що робота зі збирання речей «родом із дитинства» триватиме весь рік і напередодні 2017-го експозицію урочисто відкриють.

Такі оригінальні виставки черкаські музейники практикують не вперше — перед цим Новим роком тут організували цікаву й пізнавальну експозицію старовинних новорічних іграшок та листівок.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>