Грип лютує — ліків не вистачає

13.01.2016
Грип лютує — ліків не вистачає

Захворіли — негайно звертайтеся до лікаря. Не чекайте ускладнень.

Ще перед Новим роком Міністерство охорони здоров’я зафіксувало в області найвищий рівень захворюваності ГРВІ та грипом порівняно з іншими регіонами України. Тоді він не дотягував усього 4% до епідпорогу. Сьогодні офіційні дані свідчать, що рівень сезонних хвороб дещо знизився, тепер до епідпорогу він не дотягує уже 5,5%, проте значною мірою тому, що в дітей — канікули, а в дорослих — свята. Та й, за визначенням самих медиків, чимало з тих, хто захворів, не звертаються по допомогу до лікарів, а тому відстежити точно тенденцію неможливо.

Однак, аби втримати ситуацію під контролем, влада області продовжила канікули в школах до 18 січня. Тим більше що серед офіційно зафіксованих семи померлих на Вінниччині від ускладнень грипу є тринадцятирічний школяр із міста Гайсин.

Наразі, за словами директора департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмили Грабович, в області захворіло 186 тисяч людей, 67% з них — діти.

Найважчими наслідками цьогорічного грипу є вірусна пневмонія. Щотижня в області на неї хворіють близько 250 осіб. Сьогодні у 50 з них зафіксовано важкі форми протікання запалення легень. До того ж цю недугу підхопили 10 вагітних жінок, у половини з яких складне протікання хвороби. Вісімсот осiб довелось покласти до лікарень. Водночас чиновники департаменту охорони здоров’я зазначають, що в лікувальних закладах Вінницької області дефіцит сильнодіючих противірусних препаратів. Ліки є лише для хворих із важкими ускладненнями після грипу.

«Від Міністерства охорони здоров’я на всю область надійшло всього 50 упаковок «Таміфлю», а ми давали заявку на 350. Ледве вдалося переконати передати ще 50 упаковок. Чекаємо остаточних надходжень. Тож найбільш важкі хворі забезпечені», — розповіла директор департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмила Грабович.

За словами чиновниці, у лікарнях є противірусні препарати «Ремавір» та «Ремантадин», але вони слабшої дії.

Загалом медзаклади Вінниччини забезпечені антибіотиками на 98%. Лікарі сподіваються, що цього вистачить. До березня. Бо саме тоді чекають піку захворюваності на ГРВІ.

А з семи летальних випадків — у трьох вінницький обласний лабораторний центр виявив вірус типу В, в одному — віруси типу А і В. Також підтверджено один смертельний випадок від вірусу грипу типу А/Н1N1, так званого «каліфорнійського», або «свинячого».

Нагадаємо, що напередодні Нового року, 28 грудня, в реанімаційному відділенні столичної клініки «Феофанія» від вірусної інфекції помер  47-річний керівник міської поліції Вінниці, полковник Юрій Куций.

Медики закликають терміново звертатися до лікарні при найперших застудних симптомах.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>