Генератори брехні

05.01.2016

У Криму та Севастополі новорічні свята проходять у режимі надзвичайної ситуації. Чверть кримчан зустріла Новий рік при свічках через брак електроенергії.

Неприємності почалися відразу ж після того, як у Херсонській області на російсько-українському кордоні невідомі підірвали ЛЕП «Каховка-Титан», якою в Крим надходило понад 250 мегават електроенергії. Наслідки аварії швидко усунули фахівці бригади Національної енергетичної компанії «Укренерго». Але відновлювати подачу електроенергії окупованому півострову ніхто не поспішає.

«Рiч у тiм, що 31 грудня закінчився термін контракту між Україною та Кримом про подачу електроенергії, а нового поки що так ніхто й не підписав, — пояснив ситуацію керівник Херсонських магістральних електромереж Національної енергетичної компанії «Укренерго» Ігор Боско. — Поки на вищому рівні це питання не буде врегульовано, електроенергія з території материкової України в Крим надходити не буде. Хоча при позитивному вирішенні цього питання нам буде достатньо всього лише двох годин, щоб під’єднати шлейфи та відновити роботу тих ЛЕП, що живлять електроенергією Крим».

За словами прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова, Росія не підпише контракт з Україною, якщо Київ наполягатиме на тому, щоб у контракті було прописано, що півострів Крим є частиною України.

Через загострення політичного протистояння між владою України та Росії без електрики ледь не залишились мешканці відразу двох районів на Херсонщині. Так, Каланчак та Чаплинка, які раніше отримували електроенергію від ЛЕП «Каховська-Титан», на даний час у повному обсязі підключені за резервною схемою до ліній обленерго.

А от у Криму, де встановилися 15-градусні морози, ситуація погіршується з кожним днем. Адже повністю провалився проект iз будівництвом енергомоста з Кубані до Криму. Незважаючи на те, що він був побудований за рекордно короткий термін, дуже швидко з’ясувалося, що повністю забезпечити всіх мешканців Криму за рахунок генераторних установок iз Росії неможливо. Люди з Євпаторії, Великої Ялти та Керчі змушені звертатися до пунктів обігріву, щоб не замерзнути в квартирах, що встигли охолонути від морозу. Всього на території окупованого півострова вже розгорнули приблизно шістдесят мобільних пунктів обігріву, ще десять додаткових пунктів встановлено на території Сімферополя. На даний час у багатьох містах півострова не працюють супермаркети, не ходить міський транспорт та відключені котельні обігріву багатоквартирних будинків.

Фахівці МНС півострова відверто визнають, що дефіцит електроенергії обсягом 400 мегават найближчим часом покрити буде просто неможливо. За словами керівника управління МНС Росії у Криму Сергія Шахова, окупований півострів зараз отримує 931 мегават електроенергії при потребі до 1350 мегават. У години пік техніка відключається автоматично через перевантаження.

Тим часом кримчани починають бунтувати. У першу чергу, людей обурює той факт, що графік віялових відключень електроенергії складений несправедливо. Крім того, багато хто вже не вірить обіцянкам Росії про те, що до травня нинішнього року Крим буде повністю забезпечений електроенергією і без підписання контракту на постачання електроенергії з материкової України. Згідно з новими графіками подачі електроенергії, які озвучили владцi окупованого півострова, люди будуть отримувати світло за принципом дві години через дві години.

 

АГІТПРОМ

Щоб підсилити інформаційну атаку на мешканців окупованого півострова в умовах провалу з будівництвом енергомоста з боку Кубані, російські засоби масової інформації опублікували результати опитування, яке, нібито, було проведено серед мешканців анексованого Криму та Севастополя. Згідно з його результатами, 93 відсотки мешканців півострова не бажають бачити Крим у складі України та заради цього готові відмовитися від української електроенергії і потерпіти аж до травня. Саме ці три-чотири місяці необхідні Росії, щоб вирішити проблеми, що виникли із забезпеченням окупованого півострова електроенергією. Однак багато кримчан, які вперше дізналися про існування цього опитування з газет, відверто назвали це брехнею та провокацією. У соціальних мережах кримчани вже охрестили його найбільш нечесним «опитуванням iз пристрастю».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>