Ця дика-дика корупція

23.12.2015
Ця дика-дика корупція

Якщо верхи очолюють корупцію, чи зможуть її подолати низи? (з сайта volya.ua.)

Боротьба з корупцією в Україні перетворилася уже на своєрідний мем: усі про це говорять, влада «демонструє зусилля», журналісти викладають в інтернет, з’являються десятки своїх розслідувань, схеми і документи. А на ділі виходить, як у тій байці: «А Васька слухає — та їсть».

Одеський антикорупційний форум, який відбувся напередодні приїзду в Україну Джозефа Байдена, запам’ятався гучними обвинуваченнями Міхеїла Саакашвілі в тому, що уряд очолює корупційні схеми та пізнішою публічною його сваркою з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, який заявив, що, якщо є докази корупції, то їх треба нести в прокуратуру. Втім у демократичному суспільстві уже одних обвинувачень було б достатньо, щоб відправити уряд у відставку. У нас же все завершилося палкою дискусією щодо можливої відставки уряду і — «заявою трьох» про те, що все стабільно і будемо працювати далі. Не досягнувши мети у великій політиці, Міхеїл Саакашвілі взявся згуртовувати низи і оголосив про проведення в столиці другого Антикорупційного форуму. Тож сьогодні в Міжнародному виставковому центрі на Броварському проспекті зберуться активісти різних політичних сил і громадських організацій, які спробують знайти свої шляхи, як зробити державний апарат відкритим і прозорим.

Для того щоб продемонструвати власну прозорість, організатори Форуму заявили, що проводити захід вони будуть за кошти, пожертвувані їхніми симпатиками. «Вчора ми запустили спеціальну сторінку для цільових пожертв на Антикорупційний форум. За вечір та сьогоднішній ранок ми зібрали 49 350,36 гривнi. Орієнтовно, це десята частина від тих витрат, які необхідно зробити для проведення заходу, в якому може взяти участь близько 3 000 учасників», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуці» один iз співорганізаторів Форуму, лідер «Демальянсу» Василь Гацько. Втім ця ініціатива була сприйнята в суспільстві неоднозначно, тим більше, що з’явилося повідомлення, що підготовча зустріч співорганізаторів Форуму проводилася в одному з найдорожчих ресторанів Києва. «Вважаю це жлобством. А ще більшим жлобством — після цього просити грошей у людей, виснажених кризою і війною», — відгукнулася головний редактор сайта НБН Тетяна Висоцька. І тут же виклала запрошення з одного з одеських форумів на безкоштовну поїздку до Києва — на Форум.

Напередодні Форуму ходили активні чутки, що головною метою зібрання є бажання Міхеїла Саакашвілі створити власну політичну партію. Втім один із його учасників, політичний експерт і представник партії «Сила людей» Олександр Солонтай спростував ці чутки. «Це неможливо, оскільки серед організаторів Антикорупційного форуму є чотири політичні партії та багато громадських структур, яким політична діяльність не цікава. Його учасників об’єднує не бажання створити чергову політичну партію, а бажання консолідувати сили», — запевнив він у коментарі «УМ». За його словами, учасники Форуму зосередять свої зусилля на пошуку шляхів впливу на державні структури, замішані в корупції. І серед іншого — як домогтися відставки уряду Арсенія Яценюка. «Це можна зробити, якщо сформувати уряд меншості. «Народний фронт» уже заявив, що він не буде брати в цьому участi. Але БПП, «Самопоміч» і «Батьківщина» мають достатню кількість голосів, щоб сформувати уряд якщо не 226,то уряд 150 голосів. Це так званий уряд меншості. Є така формула у світі і вона працює. Це має бути уряд не політичний, а технократичний, і він повинен відродити довіру людей до уряду»,— переконаний Солонтай.

Амбіції учасників Форуму, звичайно, великі. Втім явних механізмів, як подолати гідру корупції, поки не видно. Надто великі ставки у цій грі.

А ТИМ ЧАСОМ...

Антикорупційне бюро, створене для боротьби з корупцією, опинилося в епіцентрі чергового скандалу. Журналісти проаналізували результати закупівлі амуніції для спецназу Національного антикорупційного бюро, і були дещо вражені. Як виявилось, боєць спецназу Національного антикорупційного бюро буде носити футболку за 1116 гривень, сорочку за 1696 гривень, зимове взуття за 5536 гривень і так далі. До того ж їм закупили бронежилети 6-го класу захисту по 17 тисяч грн. та бронещити — 121,9 грн. Останні — у приватного підприємця Олега Кончаківського, зареєстрованого у селі Тарасівка Київської обл. До того ж усі тендерні закупівлі відбувалися не на електронних торгах, а «по старинці».

Голова НАБУ Артем Ситник на обурення в соціальних мережах відреагував наступним чином: «Національне антикорупційне бюро України — єдине бюро у світі, яке має у своєму штаті спеціальний підрозділ, створений для затримання підозрюваних у вчиненні корупційних правопорушень, для захисту свідків та працівників НАБУ. Щоб виконувати дані функції, спецназівець має бути готовим до будь-яких погодних умов. Тож для нас дуже важливо було закупити якісний одяг і взуття», — зазначив він. Утiм знавці тендерних тонкощів уже натякають, що багато позицій були наче спеціально прописані під фірми, за якими стоїть Костянтин Лєснік — той самий, який презентував Президенту «лляну форму вітчизняного виробництва, яка не горить і не плавиться» і яку пізніше забракували самі бійці. Коло замкнулося.