Цинізм вищого гатунку

18.12.2015
Цинізм вищого гатунку

Наживався на горi без сорому i совiстi.

Шахрай входив у довіру до членів сімей героїв, показуючи фотографії, на яких були зображені бійці-родичі, а також розповідаючи цілком правдоподібну інформацію про їх місцезнаходження, яку він випитував у справжніх учасників бойових дій на Донбасі.

Спочатку бунт підняли вдови та матері загиблих солдатів, які раніше віддали чималі гроші для викупу своїх чоловіків із полону шахраєві, а пізніше отримали з офіційних інстанцій аналізи ДНК, які красномовно підтвердили, що їхніх чоловіків та синів насправді вже немає в живих...

Чоловік, у якого було відразу кілька паспортів на різні прізвища, досить часто їздив на Донбас для того, щоб роздобути потрібну інформацію. А затримати зловмисника правоохоронцям удалося в Києві, де той якраз займався збиранням коштів нібито на ремонт машин, раніше придбаних херсонськими волонтерами для потреб фронту. У бандита вилучили документи на ім’я Миколи Русавського, а також на ім’я Миколи Золотаренка. На лже-волонтера вдягнули електронний браслет і відправили з Києва до Херсона. Під час проведення слідчих дій він перебуватиме під домашнім арештом. Однак, враховуючи той факт, що сам він родом із Скадовська і всі його близькі родичі також проживають там, у Херсоні він перебуватиме на квартирі у далекої рідні.

«Поки що у нас немає доказів, що шахрай із Херсона займався диверсійною або розвідувальною діяльністю, — розповів заступник начальника Херсонського відділу Національної поліції України, підполковник Микола Вербицький. — Однак він вельми часто бував у зоні АТО, тому правоохоронцям ще належить уточнити, що саме змушувало його так часто відвідувати район бойових дій на Донбасі».

А ось волонтер iз Херсона Сергій Тахмазов розповів, що за цим шахраєм спостерігали майже рік. «Усе, що зараз розповідає цей чоловік — це повна нісенітниця, — каже Сергій Тахмазов. — У нас є купа свідчень вдів загиблих солдатів, які неодноразово висилали шахраєві досить великі суми грошей, після чого той просто пропадав з їхнього поля зору назавжди...»

Однією з перших тривогу забила Тетяна Багненко, дружина військовослужбовця, який півроку тому виїхав воювати на Донбас і зник. Жінка не тільки записувала на диктофон усі телефонні переговори з шахраєм, а й також зберегла на комп’ютері переписку з ним в одній із соціальних мереж.

«Я віддала гроші шахраєві, тому що ніякої інформації про те, що трапилося з моїм чоловіком на Донбасі, не було кілька місяців, — розповіла дружина солдата Тетяна Багненко. — Цей чоловік подзвонив мені по телефону (вся розмова була записана на диктофон). Він не тільки абсолютно точно описав усі прикмети мого чоловіка (зріст, вага, звання, місце служби, татуювання на тілі), а й запевнив, що з чоловіком усе в порядку. Просто потрібно переслати 15 000 гривень на медикаменти та доставку пораненого солдата в Херсон. Після цього шахрай зник, а через місяць прийшла офіційна відповідь про те, що Богдан Багненко, який раніше значився як зниклий безвісти, ідентифікований як загиблий під час мінометного обстрілу в зоні АТО на Донбасі...»

Ще один iз лідерів волонтерського центру на Херсонщині Наталія Бімбірайте підтвердила, що їхня організація перерахувала понад дев’яносто тисяч гривень на рахунок шахрая, який пообіцяв на ці гроші забезпечити українських бійців касками та бронежилетами.

«Як тільки ми вийшли на слід шахрая, він зник iз поля нашого зору, — розповів начальник слідчого відділу Суворовського РВ Херсонського міського управління міліції Віктор Овдійчук. — Ми змогли знайти цього чоловіка лише через півроку завдяки допомозі наших колег із Києва».

Однак розшукуваний не злякався того, що ним зацiкавилися правоохороннi органи. Спритний чоловік швидко найняв професійного адвоката, який вирішив перевести всі обвинувальні епізоди проти його підзахисного у площину цивільно-правових відносин. Нібито все, про що говорив його підзахисний, є правдою, але сам він став жертвою обставин. Мовляв, гроші, зібрані на викуп солдатів, які нібито перебували в полоні, дійсно не потрапили за призначенням, але лише з єдиної причини, бо на момент їх отримання лже-волонтер нібито не знав, що солдатiв уже немає в живих.

Так само він мотивує й зрив доставки військового спорядження в зону АТО на Донбасі. Мовляв, і техніка була, і документи всі підписані в повному порядку, та ось постачальники підвели й своєчасно не приїхали. Чоловік пообіцяв, що поверне всі гроші, які він раніше збирав у вдів загиблих бійців.

Спочатку справу про шахрайство завели співробітники СБУ Херсонської області, а пізніше всі матеріли слідства були передані для подальшого розгляду до органів УМВС Херсонської області.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>