Зраднику паспорт не треба

16.12.2015

Президент України Петро Порошенко констатує, що Росія не демонструє жодної готовності повністю виконувати Мінські домовленості, хоч строк виконання окремих пунктів завершується 1 січня 2016 року. Як повідомляє прес-служба Президента, відтак глава держави висловив сподівання, що Європейська Рада, засідання якої відбудеться 17-18 грудня, продовжить пакет санкцій проти Російської Федерації.

Серед іншого, Президент Порошенко публічно заявив, що, як і більшість патріотів, він також виступає за позбавлення українського громадянства сепаратистів, але уточнює, що для цього потрібно змінити Конституцію.

Нагадаємо, що раніше з пропозицією позбавляти сепаратистів громадянства України до глави держави звернулись автори відповідної електронної петиції, яка набрала необхідні голоси на сайті Президента. Порошенко, у свою чергу, звернувся до Кабміну з пропозицією опрацювати це питання. Утім останнє слово за Верховною Радою. Адже Конституцією України не передбачено процедуру позбавлення громадянства за сепаратизм, без конституційних змін запровадження такого покарання неможливе.

«Я можу висловити лише свою позицію як Президент. Я вважаю, що в умовах війни країна повинна мати цей інструмент, — заявив Петро Олексійович. — Обіцяю, що буду переконувати депутатів підтримати таке рішення».

Терористи Донбасу вже обурилися такими планами Банкової. Невже громадянство України для них є цінним і бажаним? Едуард Якубовський, який називає себе головою Верховного суду окупаційної «влади» ОРДО, скромно замовчує справжні причини страху більшості зрадників України і аргументує лише нормами європейського законодавства. Хоча раніше сепаратисти Донбасу свою зраду завжди пояснювали небажанням зближуватися з ЄС.

«Україна прагне до Європи. При цьому київська влада робить низку політичних кроків, які суперечать обраному курсу. Рішення Порошенка суперечить законам, що діють на території країн ЄС, — нині каже сепаратист Якубовський. — Звинувачення в сепаратизмі — це не та підстава, щоб позбавляти людей громадянства, як би там не переписували Конституцію і закони. Є міжнародні конвенції, наприклад, з прав людини, яку ратифікувала Україна. І всі закони повинні прийматися з урахуванням цих конвенцій».

Згадані цим ватажком бойовиків розмірковування ще й про права людини особливо дивно чути. Враховуючи численні факти звірячого безміру, вчиненого бойовиками стосовно українських військовополонених та мирних мешканців Донбасу. За словами радника голови СБУ Юрія Тандіта, українські громадяни, які перебувають у полоні у бойовиків, піддаються тортурам.

«На жаль, там катують наших хлопців. Минулої п’ятниці помер Роман Капацій, батько шістьох дітей. Коли ми з однією з переговорниць обговорювали звільнення Романа, вона перераховувала його каліцтва та проговорилася про колото-різані рани. Його катували. Бойовики продовжують це робити», — повідомив пан Тандіт в ефірі «5-го каналу». І додав, що, за даними СБУ, в полоні у терористів перебуває 131 український громадянин, серед заручників є як військовослужбовці, так і цивільні особи. Деякі з них були вивезені на територію Росії.

А ТИМ ЧАСОМ

Протягом понеділка-вівторка бойовики зменшили інтенсивність обстрілів позицій ЗСУ. Щоправда, окрім мінометів, застосовували і керовані протитанкові ракети. Зокрема, такі ракети ворог застосував під час обстрілу околиць селища Трьохізбенка в Луганській області. На думку керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгія Туки, напередодні на лінії розмежування було нетривале затишшя, яке, «мабуть, було викликане поминками по терористу Дрьомову», вбитому минулої суботи керованим вибуховим пристроєм у подарованому джипі.

«Цей хлоп царював деякий час у Сiверськодонецьку, залишивши по собі славу збирача данини на розвиток «казачества» та ґвалтівника», — так характеризує ліквідованого ватажка бойовиків пан Тука.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>