Майорськ не по зубах

08.12.2015

Сьогодні в Мінську відновлює свою роботу Тристороння контактна група з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Засідання триватиме кілька днів. Утім напередодні — вчора — бойовики різко збільшили кількість обстрілів позицій ЗСУ. Тож у штабі АТО пов’язують таку активність ворога саме з початком чергового засідання в Мінську. Мовляв, провокаційні обстріли розраховані на можливе відкриття вогню у відповідь з боку українського війська. Що дасть можливість заявити про зрив мирного процесу.

Про те, що Росія відновила обстріли українських позицій на Донбасі всупереч Мінським домовленостям, які передбачають режим припинення вогню та відведення озброєння, заявив і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. «Ми наполягаємо на виконанні РФ всіх положень Мінської угоди. В першу чергу йдеться про повну зупинку вогню, відведення військ і відновлення контролю над українськими територіями української владою», — заявляє глава уряду.

За даними прес-центру АТО, протягом останньої доби бойовики значно посилили обстріли на трьох напрямках: донецькому, артемівському і луганському. Загалом таких обстрілів (переважно з гранатометів та мінометів) зафіксовано понад півсотні.

Але ворог не обмежується обстрілами й поступово відновлює локальні бої. Протягом вихідних бойовики затято штурмували опорні пункти та позиції ЗСУ. Минулої п’ятниці два десятки терористів пішли на штурм опорного пункту ЗСУ в районі Павлополя (нагадаємо, що саме в цьому селищі напередодні було відновлено українську владу). Проте бойовики добряче «отримали по зубах», зазнали втрат і втекли.

Того ж дня близько сотні окупантів атакували оборонні позиції ЗСУ в районі Майорська. Українські воїни кілька годин тримали оборону лише з автоматами та кулеметами, але дали ворогу гідну відсіч. «У результаті бою українські військовослужбовці знищили 2 одиниці техніки, 1 мінометну обслугу та до 20 бойовиків. Ще близько 30 було поранено», — повідомляють у штабі АТО.

Розлючені поразкою терористи, одразу після втечі з поля бою, обстріляли позиції ЗСУ з мінометів. Утім обішлося без втрат з нашого боку. Водночас ворог продовжує посилення свого угруповання в Горлівці. Тож не дивно, що вчора штаб АТО повідомив: «Незважаючи на значні втрати під час бою під Майорськом, окупанти продовжують «турбувати» українських військових у передмістях Горлівки».

Затяте бажання ворога «привітати вогнем» наші Збройні сили напередодні та в день професійного свята призвели до втрат і з нашого боку. За останні чотири доби загинуло три захисники України, ще 16 бійців поранено.

Утім керівник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко вважає, що, незважаючи на обстріли та штурми, «перемир’я в основному працює». «Вогонь iз того боку йде переважно провокаційний. Часто просто в наш бік, іноді з недольотами, іноді в проміжки між бойовими порядками. Нерідко вогонь по наших позиціях ведеться прицільно. Це робиться з однією метою — спровокувати українську сторону на відповідь. Тим самим буде можливість звинуватити Україну у зриві Мінських домовленостей», — каже пан Муженко. І додає, що «наші втрати значно знизилися».

«Якщо раніше вони становили 5-10 осіб на добу, то за весь період iз початку жовтня ми втратили стільки, скільки раніше могли втратити за добу-дві. Я кажу про бойові втрати», — сухо і беземоційно каже начальник Генштабу ЗСУ.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>