Кохання — лише мить історії

17.11.2015

Презентація художнього повнометражного фільму «Гетьман» режисера Валерія Ямбурського за романом заслуженого діяча мистецтв України Віктора Веретєннікова відбулася ще у рамках кінофестивалю «Молодість». І — отримавши благословення авторитетної фестивальної публіки — стрічка вийшла у прокат.

Зйомки «Гетьмана» проходили навесні-влітку 2014 року у Львівській та Київській областях. Попередньо у списку локацій картини розглядався також і Крим, але через анексію Росією півострова зйомки в Бахчисараї довелося скасувати. Для «Гетьмана» спеціально розробили і виготовили знімальні павільйони, було пошито 350 костюмів.

Картина розповідає про долю однієї з найбільш суперечливих фігур в історії України, про людину, яка змінила її хід і зробила свою країну незалежною. Гетьман України Богдан Зиновій Хмельницький і сьогодні залишається однією з найзагадковіших постатей історії нашої країни. Сюжет стрічки повертає нас до 1647 року, нагадує про повстання українського козацтва проти польської шляхти. Але головною лінією у цій історії є не саме повстання, а трагічна любов Богдана Хмельницького до молодої польки Гелени. «Незважаючи на те, що події фільму відбувалися всього лиш 360 років тому, ми маємо мало інформації про Богдана Хмельницького, — говорить режисер стрічки Валерій Ямбурський. — Усі ці чорні плями — поле для художнього домислу. Однак ми старалися дотримуватися історичної правди».

Головні ролі у стрічці виконали Костянтин Лінартович, Фатіма Горбенко, Сергій Калантай, Станіслав Лозовський, Михайло Голубович, Дмитро Лінартович. Автор та продюсер фільму Віктор Веретєнніков зіграв у «Гетьмані» роль Владики, який вінчає у церкві Богдана та Гелену.