Цікава арифметика

11.11.2015

Шановна редакціє, звертається до вас учитель-пенсіонер, заслужений учитель України. За час роботи вчителем фізики і математики неодноразово відзначався почесними грамотами за досягнуті успіхи у справі навчання підростаючого покоління та активну громадську роботу. Повністю вийшов на пенсію в 2002 році, як пенсіонер працював до 1996 р. Зрозуміло, що останні роки зарплата була вищою, порівняно з іншими вчителями, тому кінцева пенсія стала більшою за пенсію рядових учителів (2200 грн.). Непрацюючі вчителі-пенсіонери мають право користуватися пільгами згідно з Законом України «Про освіту», абз. 1, ч. 4. Це право мав і я. У 2013 р. мав пільгу на газ для опалення у розмірі 577 куб. м на місяць, у 2014 р. — 384 кубометри. У нинішньому році в цій пільзі у відділі соціального забезпечення мені відмовили, тому що пенсія, згідно з розпорядженням уряду, перевищила 1710 грн.

Як учитель математики, зустрівся з цікавою арифметикою сьогоднішнього дня: за два роки середня потреба в газі для опалення становить 300 куб. м на місяць. За урядовим розпорядженням, за 200 куб. м по 3,6 грн./м3 маю заплатити 720 грн., а за решту 100 м3 по 7,2 грн./м3 — 720 грн. Отже, місячна оплата становить 1440 грн., тобто у мене залишається для інших потреб навіть при пенсії 2440 грн. лише 1000 грн., що нижче за мінімальну пенсію. Учитель, який має пенсію до 1710 грн., не має цього клопоту.

Виявилося, що свої знання, уміння і старання учителю не потрібно було проявляти, а працювати, як кажуть, від дзвінка до дзвінка. І чого варті всі ці почесні грамоти і листи, кому вони потрібні? Як кажуть у народі, коту під хвіст. Туди ж, згідно з розпорядженням уряду, потрапляє і звання «Заслужений учитель України». Грубо, але факт.

Із 2011 року моя дружина після перенесеного інсульту має інвалідність першої групи А безтерміново, потребує постійного догляду (а також тепла в кімнаті, і не 16-18°, а 20-22°). У неї відняло мову, а також паралізувало праві руку і ногу. Потрібні постійно ліки, а це також недешево.

Шановна редакціє, я розумію, що не зможете мені допомогти (це не відповідь на кросворд у п’ятничному номері, про який я влітку писав і тоді задовольнили моє прохання — щиро вдячний). На мій погляд, можете надрукувати мого листа в газеті (не думаю, що це — лише моя проблема). А ще прохання: надрукуйте на шпальтах газети адресу Міністерства соціальної політики — хай такі ж «обласкані» державними пільгами пенсіонери звертаються у відповідні органи, може, спільними зусиллями вдасться подолати цю проблему.

Від редакції

Виконуємо прохання читача і надаємо адресу міністерства та телефони відділу звернень громадян. Сподіваємося, що небайдужі та активні читачі зможуть скористатися цією інформацією для відстоювання своїх прав.

01601 м. Київ, вул. Еспланадна, 8/10, Міністерство соціальної політики.

Відділ звернень та прийому громадян: тел.: (044) 289-54-48; 226-24-45; 289-66-89 — інформація з питань організації особистого прийому громадян фахівцями та керівництвом міністерства.

Тел.: 226-24-45, 289-66-89 — інформація з питань реєстрації, місця знаходження, стану розгляду звернень громадян, що надійшли під час особистого прийому та проведення телефонної лінії у Кабінеті Міністрів України.

Урядова «гаряча лінія»:

0800 507 309.

Володимир ІЛЬЧЕНКО
с. Нерубайка, Новоархангельський район, Кіровоградська область
  • Аби жолуді, а до дуба — байдуже...

    Чисельність населення у будь-якій країні є фактором, що безпосередньо впливає на подальший розвиток суспільства — уповільнює чи прискорює його, а також вважається базисом економічного, соціального, політичного, культурного, духовного та інтелектуального розвитку держави. >>

  • Яйце, прапор і безсмертна душа

    На перший погляд, це несумісні речі, проте вони є різними формами матерії та енергії, перетворені фізикою і біофізикою. Багато тисячоліть людина пізнавала Світ — від плескатої Землі до нейтрона й пульсара; пристосовувалася до природи, накопичувала досвід використання природних явищ на свою користь. Незрозумілі явища приписували «галузевим» богам; творилися міфи, з яких формувалася релігія. >>

  • Історія повторюється і вчить

    Події, які відбуваються у сучасному світі, вимагають від нас, українців, бути особливо пильними. Озвіріла влада Москви йде на все, щоб порушити встановлений мир і порядок у світі, одурманити населення Росії, виправдати свою агресивну політику щодо своїх сусідів. Особливу роль у цій справі відіграє Московська церква як підрозділ ФСБ. >>

  • Прийми, загарбнику, нашi дари...

    Проблеми, притаманні нашому життю, не зникли після виборів до Верховної Ради, а лише загострилися та ще й довели, що виборець не мудріший за дурного карася. Подивімося на партії, які прийшли в парламент. >>

  • Фальшива назва держави

    Після Полтавської битви 1709 року, зламавши незалежницький спротив волелюбних українців на чолі з Мазепою, московський цар Петро І в 1721 р. проголосив Московію називати Росією, а себе — імператором Російської імперії, хоча Залісся (тобто Московія) ніякого відношення до Київської Руси-України не мало, її історичне минуле — в Золотій Орді. >>