Бойовики літати хочуть

11.11.2015

На Донбасі продовжується ескалація збройного конфлікту: лише позаминулої доби бойовики понад 50 разів відкривали вогонь по позиціях ЗСУ. «Сили АТО застосовують адекватні заходи для нейтралізації вогневих точок противника, — каже речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов. — Ми використовуємо і політичний, і силовий ресурс. Сили АТО мають достатньо засобів для захиту у випадку прицільного вогню».

Утім, очевидно, цих заходів і засобів недостатньо. Адже ворог лише шаленіє, наплювавши на Мінські угоди. Тоді як ЗСУ відвели від лінії розмежування танки, артилерію і міномети, бойовики все частіше починають застосовувати саме важке озброєння. Українські вояки можуть відповісти лише з кулеметів та автоматів, та й то лише у тому випадку, якщо командування дозволить. Як результат — четверо поранених захисників України за останню добу.

Безкарність «надихає» ворога: позавчора терористи «ЛНР» уперше за час припинення вогню обстріляли з мінометів мирні квартали райцентру Попасна та села Богуславське. «На щастя, обійшлося без жертв. Такі нахабні періодичні нічні обстріли направлені в першу чергу на те, щоб спровокувати наших військових», — обурюється керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука.

Із мінометів ворог обстріляв і позиції ЗСУ в Широкиному на Донеччині. За словами керівника української сторони СЦКК, генерал-майора Бориса Кременецького, бойовики все частіше застосовують важке озброєння, яке мало бути відведено на встановлену відстань. Мало цього, пан Кременецький обурюється, що бойовики «ДНР» і «ЛНР» систематично використовують тактику провокування підрозділів сил АТО, переодягнувшись у форму ЗСУ. Зокрема, під час невдалого штурму Майорського минулої неділі бойовики були одягнуті у форму ЗСУ та використовували кольорові нарукавні пов’язки-ідентифікатори.

«Хотів би попередити, що такі випадки суперечать усім прийнятим міжнародним нормам та принципам ведення війни. Крім того, ми неодноразово інформували та попереджали СММ ОБСЄ про підготовку бойовиків до провокацій, у тому числі й з використанням військових одностроїв української армії», — зазначає генерал-майор Кременецький. І додає, що підрозділи ЗСУ «будуть надавати рішучу відсіч діям незаконних збройних формувань».

Із зенітних установок і протитанкових гранатометів терористи також обстріляли позиції українських військових у районі Донецького аеропорту. У Генштабі ЗСУ спростовують застосування ворогом поблизу ДАП ще й артилерії. Водночас окремі бійці АТО повідомили у соцмережах, що ворог використовував у районі летовища ще й танки. Принаймні українська розвідка напередодні зафіксувала у Донецьку колону з 20 танків.

До речі, активність окупантів у районі ДАП, ймовірно, пов’язана ще й з наміром ворога відновити роботу аеропорту. Один з ватажків «ДНР» — Павло Туревський — заявив, що «для початку планується відновити менш пошкоджену ділянку злітної смуги». На першому етапі бойовики розраховують «забезпечити роботу військово-транспортної авіації і польоти перших осіб держави».

Той факт, що внаслідок ескалації конфлікту на Донбасі продовжують гинути люди, змушений констатувати і заступник голови місії ОБСЄ Олександр Хуг. На його думку, це свідчить про надзвичайну крихкість перемир’я. Пан Хуг також повідомив, що місто Дебальцеве, в якому відбувалися важкі бої взимку і яке в даний момент контролюється бойовиками, «усе ще сильно зруйноване і багато жителів його покинули». Водночас, за його словами, інфраструктура частково відновлюється, зокрема повністю відновлено вокзал.

ДО РЕЧІ

Уперше за три місяці гуманітарні агентства Організації Об’єднаних Націй доставили допомогу в окупований бойовиками Луганськ. Як повідомив офіційний представник Генсека ООН Стефан Дюжаррик, дев’ять вантажівок із базовими гуманітарними товарами та будматеріалами прибули до Луганська 7 листопада, де «тисячі жителів охоплені конфліктом». За його словами, гуманітарний вантаж призначений для 12 тис. місцевих жителів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>