Кінця війни не видно

03.11.2015

Президент Петро Порошенко заявляє, що Україна представила концепцію виборчого процесу на окупованій частині Донбасу представникам Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на сході України. Утім, за словами глави держави, для організації виборів в окупованих районах необхідно створення відповідних передумов.

«Бойовики не повинні й не будуть ставити нам жодних умов. Ми — суверенна незалежна держава і маємо забезпечити відповідні узгоджені кроки згідно з Мінськими угодами, які відновлюють суверенітет України над окупованими територіями, — зазначив Петро Порошенко в інтерв’ю кільком українським телеканалам. — Умови для виборчого процесу чітко виписані в Мінських угодах. Це й відновлення діяльності політичних партій, діяльності ЗМІ, діяльності Мін’юсту, який створює відповідні виборчі комісії, а також виведення збройних формувань звідти, звільнення майже 3 тис. заручників, які перебувають у полоні у російських окупаційних військ, стабільне перемир’я і припинення вогню, відведення важкої техніки та артилерії».

Утім більшості згаданих Президентом умов бойовики не дотримуються. Так, в останні дні терористи регулярно обстрілювали позиції ЗСУ у Пісках iз гранатометів i великокаліберних кулеметів. Так, у Пісках унаслідок такого обстрілу загинув один захисник України, ще п’ятеро отримали поранення. Ще двоє офіцерів ЗСУ загинули під Донецьком, підірвавшись на ворожій міні.

Не дивно, що ситуацією на Донбасі стривожена ООН. В останній доповіді Управління з координації гуманітарних питань ООН висловлюють побоювання щодо зростання числа жертв на сході України через велику площу замінованих територій, високу концентрацію боєприпасів і саморобних вибухових пристроїв.

У свою чергу, бойовики «ДНР» знову закидають Українській армії причетність до обстрілу Донецька і закликають місію ОБСЄ перевірити цю інформацію. При цьому, за даними групи «Інформаційний спротив», на лінії розмежування зменшується кількість кадрових російських військових, адже їх замінюють на місцевих бойовиків, які пройшли відповідну підготовку. Головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі Філіп Брідлав додає, що Росія й надалі постачає на Донбас зброю та персонал.

«Війна закінчиться тоді, коли останні герої повернуться додому і коли останній клаптик української землі буде звільнений від окупантів», — констатував Президент Петро Порошенко під час зустрічі з бійцями, звільненими з полону бойовиків.

 

ДО РЕЧІ

Унаслідок пожежі на складі Міноборони у Сватовому (Луганська область) до пунктів обігріву ДержНС звернулися по допомогу 760 осіб. Рятувальні роботи з ліквідації наслідків пожежі, яка сталася ввечері 29 жовтня, тривали до пізнього вечора 1 листопада. Одразу після вибухів у Сватовому загинули дві особи (один військовий та один цивільний), постраждали 16 осіб (12 військових та 4 цивільних). Міліція оточила територію міста по периметру і встановила пропускний режим.

«Губернатор» Луганщини Георгій Тука розпорядився виділити 10 млн. грн. для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, але районний бюджет не може швидко та ефективно використовувати кошти через бюрократичні перепони.

Як стверджує міністр оборони Степан Полторак, причиною пожежі на військовому складі стали саме диверсійні дії противника. Адже комісія, до якої ввійшли керівники Міноборони і Генштабу ЗСУ, визначила, що сигнальна ракета потрапила на територію складу з-за його меж. Слідчі СБУ відкрили кримінальне провадження саме за статтею «терористичний акт». За словами Георгія Туки, пожежу спричинили два постріли з ракетниці в напрямку складів. Один постріл військові загасили, але другий спричинив пожежу і, як наслідок, вибухи. На складах у Сватовому військові зберігали майже 3,5 тисячi тонн боєприпасів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>