З гідністю — з полону

30.10.2015
З гідністю — з полону

Обмін полоненими відбувався за участі представників Червоного Хреста. (з сайта hromadskeradio.org.)

Остаточного виконання Мінських домовленостей у грудні 2015 року очікувати не слід, вважає спеціальний уповноважений Федерального уряду з питань головування Німеччини в ОБСЄ в 2016 році Гернот Ерлер. «Тринадцять пунктів Мінських угод мають бути виконані до кінця року, але зрозуміло вже зараз, що відбувається певна затримка, зокрема i з проведенням виборів на тимчасово окупованих територіях... Тобто ми зараз розуміємо, що все буде набагато довше, ніж у грудні. І поки що ніхто не може сказати, коли це все завершиться», — заявив учора пан Ерлер.

Власне, ця заява європейського політика не є новиною для офіційного Києва. Тим більше що лише українська сторона послідовно і вчасно виконує Мінські угоди, тоді як бойовики під контролем Кремля всіляко затягують мирний процес.

Так, позавчора Генштаб ЗСУ повідомив про відведення артилерійських систем у секторі «С», на артемівському напрямку. Завтра ж українські війська планують завершити відведення гармат на маріупольському та донецькому напрямках. Тоді як бойовики «ДНР» зявляють про відведення «рапір» поки що лише в районі Іловайська.

Після того, як кілька тижнів поспіль iз вини терористів щонайменше двічі зривався обмін полоненими, днями таки вдалося досягнути прогресу в цьому питанні. Напередодні про цей обмін сторони домовилися в Мінську за посередництва спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка. Тож учора Президент Петро Порошенко повідомив про звільнення дев’ятьох українців (восьмеро бійців та один цивільний) iз полону бойовиків. Обмін захисників України на 11 бойовиків провели в присутності представників Червоного Хреста на мосту біля міста Щастя, що на Луганщині.

Усі звільнені перебувають у задовільному фізичному стані. Один зі звільнених вояків — «кіборг» Олександр Михайлюк — потрапив до ворожого полону важко пораненим ще 9 місяців тому, наприкінці січня 2015 року, під час жорстоких боїв за Донецький аеропорт.

Але цей обмін не останній. «Закликаю всі сторони до якнайшвидшого звільнення заручників, полонених та незаконно утримуваних осіб. Їх багато, дуже багато», — констатує Мартін Сайдік.

Режиму «тиші», який є однією з умов Мінських угод, бойовики все ще не дотримуються. Позаминулої доби поблизу шахти Путилівської, яка розташована між Авдіївкою і Спартаком, загинув один захисник України, ще троє — поранено.

А ТИМ ЧАСОМ...

Державна прикордонна служба просить штаб Антитерористичної операції, РНБО і Антитерористичний центр до грудня відкрити нові пункти пропуску в Донецькій і Луганській областях. За словами заступника голови Держприкордонслужби Василя Серватюка, зараз прикордонники спільно з Донецькою військово-цивільною адміністрацією відпрацьовують можливість відкриття пунктів пропуску в Курахово та Георгіївці.

Також ведуть роботи по Лисичанському напрямку Луганської області. Пан Серватюк упевнений, що відкриття нових пунктів дозволить розширити пропускну здатність.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>