Нісенітниці Москви та Донецька

16.10.2015

У питанні політичного врегулювання конфлікту ватажки терористів та їхні господарі у Кремлі демонструють парад маразмів. Учора лідер самопроголошеної «ДРН» Олександр Захарченко заявив, що донецькі бойовики готові скасувати результати своїх псевдовиборів 2 листопада 2014 року, якщо Україна скасує результати виборів Президента навесні 2014 року, перемогу в яких здобув Петро Порошенко, і виборів до Верховної Ради, проведених восени минулого року.

Таку маразматичну заяву Захарченко зробив одразу ж після того, як Президент РФ Володимир Путін публічно назвав «безглуздими, несерйозними, несмішними і просто нісенітницею» постійні вимоги до Москви виконати Мінські угоди. Мовляв, більшість проблем Донбасу не в компетенції російської влади. Про те, що РФ, перш за все, має вивести з окупованих районів свої регулярні віська, Путін, звісно ж, не згадував.

Однак учора сили АТО і незаконні збройні формування синхронно, під контролем спостерігачів місії ОБСЄ, розпочали відведення мінометів калібром менше 120 мм від лінії розмежування на сході України. За словами речника Генштабу ЗСУ Владислава Селезньова, відвід мінометів у секторі «А», що на Луганщині, триватиме ще сьогодні. «Після цього ми робимо заяву про відведення мінометів і 17 жовтня представники СММ ОБСЄ будуть верифікувати наявність озброєння на відповідних майданчиках», — каже пан Селезньов.

У свою чергу речник Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Майкл Боцюрків заявляє, що важке озброєння, яке має бути відведено згідно з домовленостями, все ще лишається з обох боків від лінії розмежування. Наприклад, кілька днів тому поблизу Новотошківського, що контролюється українським урядом, спостерігачі ОБСЄ бачили установку із керованими протитанковими ракетами. Водночас безпілотник місії зафільмував 7 танків та іншу техніку в окупованому Комсомольську та 23 танки бойовиків поблизу Сонцевого.

Окремі бандформування Донбасу не дотримуються режиму тиші. Так, у переддень Дня захисника України бойовики обстріляли з підствольних і автоматичних гранатометів українські позиції в районі шахти Бутівка, що між Авдіївкою та Спартаком. Загинув командир одного з добровольчих підрозділів АТО, ще двоє українських вояків отримали тяжкі поранення.

Через цей кривавий інцидент командир батальйону «ОУН» Микола Коханівський переконаний, що «всі ці розмови про Мінські домовленості не варті паперу, на якому вони написані». Комбат обурюється, що військова прокуратура, СБУ і контррозвідка карають бійців за вогонь у відповідь. У разі ж, якщо українські бійці не відстрілюються, вони отримують поранення.

За словами міністра оборони Степана Полторака, представники ЗСУ спільно з російською стороною вивчають обставини обстрілу під Авдіївкою. Мовляв, серед бойовиків «є люди, які не контролюються ватажками «ДНР/ЛНР». Утім уже наступного дня, на Покрову, дев’ятеро захисників України підірвалися на фугасі у селі Красна Талівка, що на Луганщині. Фугас спрацював, коли бійці на військовому «КрАЗі» об’їжджали прикордонну територію. Поранення отримали троє з них.

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент України Петро Порошенко присвоїв звання «Герой України» з врученням ордена «Золота зірка» трьом героям антитерористичної операції: медику ДАПа Ігорю Зіничу (посмертно), який лише за період iз 16-го до 19 січня 2015 р. зміг врятувати від 50 до 70 бійців; танкісту Василю Божко і «кіборгу» Євгену Межевікіну, чиї екіпажі охороняли «периметр» Донецького аеропорту.

На переконання глави держави, після завершення служби командири середньої ланки із зони АТО мають «десантуватися» на вищі керівні посади у Міноборони та Генштабі ЗСУ, як «окопнi», тобто бойовi полковники та генерали. Водночас у День захисника України Президент Порошенко присвоїв звання «генерал армії» голові Генштабу ЗСУ Віктору Муженку та міністру оборони Степану Полтораку.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>