Без крапок над «і»

16.10.2015
Без крапок над «і»

«Боїнг» збито з росiйського «Бука» — це довели голландцi.

Катерина ПЕТРОВА

У вівторок, 13 жовтня, Рада безпеки Нідерландів оприлюднила результати розслідування катастрофи «Боїнга-777» над Донбасом. Нагадаємо, 17 липня 2014 року, близько 16:20, над територією України було збито авіалайнер Малайзійських авіаліній, що прямував рейсом з Амстердама в Куала-Лумпур. Тоді загинуло 298 людей. Сподівання, які покладали на розслідування з боку однієї з найбільш постраждалих сторін, не виправдали себе. Доповідь перетворилася на констатацію давно відомих фактів. По-суті, голландці повели себе відповідно до протоколу, адже, згідно з міжнародними правилами, які регулюють розслідування авіакатастроф, Рада безпеки не має повноважень називати винних.

Основні висновки — авіалайнер було збито російською ракетою «Бук», його не збивав український винищувач Су-25, як про це заявляли російські ЗМІ та експерти. «Літак, що виконував рейс MH17, було уражено вибухом боєголовки з лівого боку зверху кабіни. Тип боєголовки — 9M314M. Цей тип використовується на комплексах «Бук», ракетних системах зразка земля-повітря. Унаслідок вибуху відірвалася передня частина літака. Літак розпався на частини в повітрі», — сказав голова нідерландської Ради з питань безпеки на транспорті Тіббе Йустра.

Попри стриманість в офіційній доповіді, в інтерв’ю нідерландському виданню Volkskrant він заявив, що ракета, якою був збитий «Боїнг» MH17, була випущена з території, захопленої сепаратистами. «Межі дещо коливалися, але це територія, яку контролювали проросійські заколотники», — зазначив Йустра. Точну точку пуску визначити було неможливо, адже це не входить у компетенцію Ради розслідувань.

У той самий час свою «альтернативну» доповідь представили в Росії. Концерн «Алмаз-Антей», який займається виробництвом «Буків», заявив, що малайзійський лайнер був збитий ракетою, модель якої знято з озброєння в РФ, із підконтрольної українським військовим території Донецької області. Хоча існують свіжі фото- і відеодокази, на яких Володимиру Путіну демонструють саме таку модифікацію «Бука».

На думку юриста, координатора проектів USAID з розвитку незалежних регіональних ЗМІ Російської Федерації Антона Голованова, в будь-якому випадку Володимир Путін не буде покараний за збитий на Донбасі «Боїнг-777». «Підстав для того, щоб засудити вище керівництво РФ, ніякий суд у цій справі не знайде, бо основні правові поняття універсальні, а тут немає ні наміру, ні прямого зв’язку між загибеллю літака і діями верховного командування РФ. Такі фокуси виходять на трибуналах у переможців: у разі військової перемоги можна знайти свідків, зібрати все разом, включаючи борги з аліментів і штрафи за порушення ПДР, і всіх перевішати, але поки у РФ є ядерна зброя, до Нюрнберга далеко». За його словами, Росія проводитиме своє розслідування і рахунок завжди буде 1:1.

А от Україні найближчим часом слід чекати позовів від постраждалих — стверджують міжнародні експерти. Радбез Нідерландів також дійшов висновку, що в держави було достатньо підстав для закриття повітряного простору на території східної частини, де був збитий Боїнг. «Ясно, що в України вже було достатньо підстав для того, щоб закрити повітряний простір над східною частиною своєї території — як запобіжний захід — до 17 липня 2014 року. Жодна зі сторін не визнала ризики для польотів цивільних літаків через збройний конфлікт у східній частині України», — зазначено в релізі.

Реакція української сторони на всі висновки Нідерландів цілком позитивна, їх вважають прозорими і чесними. Петро Порошенко, коментуючи результати розслідування, нагадав, що саме Росія не бажає об’єктивного розслідування, адже при розгляді у Раді безпеки ООН пропозиції щодо створення трибуналу РФ заблокувала це рішення. «Територія, з якої відбувався запуск терористами цієї ракети, була окупована росіянами. Нідерландська слідча група, яка проводила розслідування, не може назвати прізвищ злочинців. Це має зробити міжнародний трибунал», — зазначив Президент.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін на прес-конференції у Нью-Йорку заявив, що країни, які виступають за створення цього міжнародного трибуналу, мають низку опцій щодо притягнення винних за збиття MH17 до відповідальності. «Нам потрібна процедура, яка буде юридично зобов’язуючою також і для Росії, тому що ми повинні притягнути винних злочинців та привести їх до міжнародного правового органу, повністю прозорого, та, звичайно, повністю відповідального», — наголосив Клімкін. Міністр зазначив, що якщо Росія наполягатиме на відкиданні цієї опції, це буде свідчити як прямо так і непрямо, що Росія відповідальна за цю трагедію.

За словами віце-прем’єр-міністра України Геннадія Зубка, всі крапки над «і» розставить кримінальне розслідування, яке проводиться Спільною групою з розслідування (Joint Investigation Team) за участю України, Нідерландів, Австралії, Бельгії та Малайзії. Воно завершиться на початку 2016 року.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>