Не хлібом єдиним

14.10.2015
Не хлібом єдиним

Опори вiдновили, а блокада триває. (з сайта ua.krymr.com.)

У ніч на 6 жовтня в районі села Чонгар у Херсонській області невідомі пошкодили бетонну електроопору на високовольтній лінії «Мелітополь—Джанкой». Потужності несправної лінії майже одразу перебрала на себе повітряна лінія 330 кВ «Каховка—Джанкой». Вона на той момент перебувала в стані реконструкції, але була в терміновому порядку включена в роботу, тож мешканці окупованого півострова не відчули перебоїв зі світлом.

Енергетики розпочали роботу над відновленням пошкодженої опори, але їм завадили учасники громадської блокади Криму. На місці події зібралося близько сотні активістів: кримські татари, а також місцеві мешканці. Ремонтники не змогли продовжити роботи, оскільки на об’єкті перебували сторонні люди, а працювати в таких умовах заборонено правилами безпеки. Активісти назвали свою акцію «початком енергетичної блокади Криму».

«Товари постачати окупантам не можна. А електрика — це теж товар. Згідно з нормами ООН, окупанти повинні забезпечувати зайняту ними територію. Ми, зі свого боку, будемо працювати, щоб деокупувати її», — заявив заступник голови штабу громадської ініціативи з блокади Криму Ізет Гданов.

Натомість міністр енергетики Володимир Демчишин переконує, що енергетичної блокади Криму немає. «У нас є 4 лінії, якими ми постачаємо електроенергію. Насправді міністерство не пробує грати в політичні ігри. На даний момент є рішення Кабміну про постачання електроенергії в Крим, і ми його виконуємо. Звичайно, є люди, які відстоюють іншу позицію», — зазначив Демчишин.

Нагадаємо, що зараз постачання електроенергії з України в Крим здійснюється на основі договорів, укладених між українськими і російськими енергопостачальниками в грудні 2014 року. Загалом, Крим забезпечується чотирма лініями «Мелітополь—Джанкой», «Каховка—Титан», «Каховка—Джанкой» та «Каховка—Островська»

В «Укренерго» зазначили, що наразі енергопостачання Криму здійснюється в обсязі 650 МВт, що на 200 МВт нижче повної потреби споживання. На підприємстві розуміють і морально підтримують ініціативу кримських татар, але закликають боротися з окупаційним режимом цивілізованим шляхом, мовляв, вони не уповноважені відмикати електрику.

«Згідно з Законом України «Про електроенергетику», системний оператор ДП «НЕК «Укренерго» діє у відповідності до Правил роботи ОРЕ та договору з ДП «Енергоринок» і зобов’язаний чітко дотримуватись добового графіку навантажень, визначеного ДП «Енергоринок». За невиконання графіку ДП «НЕК «Укренерго» несе відповідальність, у тому числі економічну», — повідомили в прес-службі відомства. Також там зазначили, що в.о. директора «Укренерго» Всеволод Ковальчук під час переговорів переконав керівника штабу громадської ініціативи з блокади Криму Ленура Іслямова у необхідності проведення ремонту пошкодженої електроопори та допуску ремонтного персоналу на місце подій.

Активісти хоч і поступилися у битві за електроопору, але, схоже, війну програвати не збираються. Вони планують продовжити енергетичну блокаду анексованого Криму, допоки півострів не буде повністю відключено від електроенергії. «Ми будемо тиснути на владу, щоб вона в особі Верховної Ради України прийняла закон про заборону постачання електроенергії в Крим. Щоб це було на офіційному рівні зроблено, а не на нашому рівні», — заявив Іслямов в ефірі «5 каналу». Сподівання, що держава вирішить питання з припиненням електропостачанням Криму до кінця жовтня, раніше висловив і національний лідер кримських татар Мустафа Джемілєв.

ДО РЕЧІ

13 жовтня о 6 год. 08 хв. лінію «Мелітополь—Джанкой» увімкнули. Це дозволило відновити роботи з реконструкції лінії «Каховка—Джанкой», яка у відповідності з узгодженим графіком, триватиме до 19:00 год. 18 жовтня. Після цього енергозабезпечення АР Крим здійснюватиметься за нормальною схемою живлення.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>